Boerenblog

911 x bekeken 11 reacties

Het roze goud

Rusland staat bekend om zijn zwarte goud, namelijk olie. Maar ook varkens zijn big business. Met een prijs van €2,50 per kilo en betaling een week vóór afleveren zijn die erg winstgevend.

Ik blijf me erover verbazen dat er maar weinig Nederlandse varkenshouders actief zijn in Rusland. Die sector staat toch bekend om zijn ondernemersgeest en wordt in Nederland behoorlijk dwarsgezeten en in zijn ontwikkelingsmogelijkheden beperkt?! Misschien dat het bezoek van het NAJK hier verandering in zal brengen. Samen met een groep van die jongeboerenorganisatie bezocht ik namelijk een Deense varkensboer net ten noorden van Moskou. Het was wel jammer dat ook in de NAJK-groep er maar één varkenshouder bij was. De akkerbouwers en melkveehouders waren ruim vertegenwoordigd, maar de varkenshouders lieten het zelfs bij een studiereis afweten.

Varkens houden is big business

Bij deze boer werd nogmaals bevestigd wat ik al eens eerder schreef: varkens zijn big business in Rusland. Met een prijs van €2,50 per kilo levend gewicht en betaling één week voor afleveren is het erg winstgevend, mits je goede technische resultaten haalt. Deze Deen had prima technische resultaten en was dus ook zeer tevreden.

Russen waarderen boeren nog

Maar er is meer dan alleen geld. Op de vraag of hij terug zou willen naar Denemarken om daar varkens te houden, was hij heel duidelijk: ‘Geen denken aan’. In Denemarken word je als varkenshouder met de nek aangekeken en afgeschilderd als dierenbeul en milieuvervuiler. Dat wilde hij niet wéér meemaken. In Rusland is landbouw belangrijk en word je gewaardeerd voor je bijdrage aan de voedselproductie. Hier kun je rustig in de kroeg vertellen dat je boer bent en dan krijg je geen negatieve reacties zoals in West-Europa. Ook van de overheid krijg je alle medewerking. Het werkt wel iets anders dan in Europa, maar als je het begrijpt, valt er prima mee te werken. Beter dan in Nederland en Denemarken, dat is zeker.

Varkensprijs blijft hoog

Ook over de prijs was hij heel duidelijk: die zal voorlopig niet zakken. Rusland is maar voor 60 procent zelfvoorzienend en is dus afhankelijk van import. De Russische overheid investeert flink in een verhoging van de productie. Maar op de meeste bedrijven zijn de technische resultaten matig en zijn ze die 2,5 euro per kilo hard nodig om het hoofd boven water te houden. Dus als de prijs onder de €2,50 zakt, raken veel bedrijven in de problemen en zal de productie eerder afnemen dan stijgen. De Russische overheid zal daarom op een of andere manier zorgen dat de import beperkt word (de groentetelers hebben dat recent nog aan den lijve ondervonden) zodat de prijs rond die €2,50 blijft en de gedane investeringen blijven renderen.

Leerzame stage mogelijk

Voor de liefhebbers die een keer willen kennismaken met de Russische varkenshouderij, is het mogelijk om bij deze Deense boer stage te lopen. Toen wij hem daarnaar vroegen, zei hij: “Ja, nu kan dat wel. We hebben twee jaar lopen buffelen om alles op de rit te krijgen, maar nu loopt het goed en hebben we tijd om stagiaires te begeleiden, zodat beide partijen er iets aan kunnen hebben.”

Uitstekende gewassen door zwarte varkensgoud

Na een rondje in de stallen waren we toe aan wat frisse lucht, vooral voor de akkerbouwers. Dus we zijn even wezen kijken bij het graan (300 hectare) en daar zagen we een prima gewas (met name de zomergerst). Dat was voor een groot deel te danken aan het zwarte goud van deze mooie roze beesten, namelijk mest! Dat is een superproduct om goede resultaten mee te halen in de akkerbouw.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jeroen

  Rene, dan is de prijs daar toch beter dan in Oekraine, hier is het rond de 1.50 levend gewicht minus 3% van het aflever gewicht, maar word betaald op dag van levering, vertrouwens kwestie, zal ook wel voor Rusland gelden.
  Maar je moet daar ook samen werken met een Rus, om een bedrijf te krijgen, je kan toch max 49% aandeel krijgen of heb ik dat mis?
  Denemarken, word je als boer ook niet afgebrand, maar de prijs is daar klote op het ogenblik,uitbreiding kost je bergen tijd, voor snel ondernemen en uitbreiden beter naar Rusland.

 • no-profile-image

  gerard

  waarom kan dit hier niet worden gerealiseerd of alles op as en er daar mee heen geslacht natuurlijk logistiek gezien veel makkelijker

 • no-profile-image

  varken

  Waarom kan overschot biggen EU hier niet naartoe gebracht worden ipv graan importeren uit rusland en vlees terugbrengen?

 • no-profile-image

  Agrarier

  Omdat Rusland graag zelfvoorzienend wil zijn,waardoor ze hun export product olie/gas/etc duur kunnen verkopen zonder dat ze onder druk kunnen worden gezet. Die Putin weet wel wat ie doet. En daarnaast hebben ze ervaring met graan import in het verleden dat de prijs ook extreem kan stijgen en dat ze dure schuld moesten aangaan. Zelde wat kan gebeuren met de vrije markt in EU, het is zo leuk,maar wanneer prijs strijgt krijg je problemen met de bevolking.

 • no-profile-image

  Han

  Gerard. De Nederlandse vlees prijs + transport + douane = Russische vlees prijs. Vandaar dat zij een goede prijs maken, die voor ons pas haalbaar is als we ook import afhankelijk zouden zijn en af en toe de grens kunnen sluiten om prijsval door een overvoerde markt te voorkomen.

 • no-profile-image

  aa

  sasas

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Altijd weer die domme gedachten om NL vlees of een ander dierlijk produkt naar zo'n land te exporteren. Produceer het daar. In Rusland heb je namelijk een belachelijk groot mest probleem. Er is daar veeeeeel te weinig. Daarbij komt dat er meer als voer genoeg geproduceerd kan worden. En dat het daar mogelijk is om vee te houden zonder dat daar een burger die kort bij woont last van heeft. Want er is namelijk ruimte. Bovendien zijn daar de investeringen veel lager.

 • no-profile-image

  W Geverink

  Rusland heeft als varkenshouderijland enorm potentieel. Net als hier in canada barst het van goed voer naast de deur en is de mest hard nodig om de grond te verbeteren. Toch hoef je volgens mij nog niet hard van stapel te lopen en als een dolle hollander varkensstallen uit de grond te gaan stampen. Voor je het weet zit de zelfvoorzienings graad op 101% en zakt de prijs als een plumpudding in elkaar. En doordat Rusland net als de Canada veel olie heeft zal de Roebel net als bij ons de Dollar telkens sterker worden en wordt het als exportland te duur.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  @w.geverink. Ik ben het met jou eens. Maar ik wil er alleen op wijzen dat die niet dolle Hollanders eerst moeten kijken waar zij de stal bouwen voor zij er een nieuwe neer planten. Want die zijn niet zo makkelijk verplaatst. En het is naar mijn mening moeilijk te begrijpen dat er in zo'n intensief land zoveel geexporteerd wordt. Je moet dit ook nog met buitenlandse werknemers doen. Straks komen er ook nog Russen de varkens verzorgen in Nederland. Dat is toch de wereld op zijn kop.

 • no-profile-image

  patrick H

  Helemaal eens mee melkveehouder. Het feit dat er geimporteerd word moeten verhaald worden naar de nihile opbrengsten. Meestal te weiten aan allerlei factoren die vermoedelijk een Belg in Hongarije zelfs niet kent , en op die megabedrijven heb je meestal de handen vol mee missionaris te spelen , het neemt je tijd weg en voor je het weet is de dag om en zo ben je meer dan ergens ook AFHANKELIJK van plaatselijke mensen . Zulke dingen weet je pas als het te laat is en de stal er staat en inderdaad die verplaats je dan niet meer . Koop een huis mee grond en bouw een STALLETJE hang er niet teveel geld aan en leer en bekijk de markt vooralleer je mega gaat denken.

 • no-profile-image

  Ananta

  O wat lekker dat goud, een schande dat er zo over dieren/mededieren wordt gesproken!

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.