Redactieblog

633 x bekeken

Geurts verfrist en overtuigt met zijn boek Wereldvoedsel

Auteur Guus Geurts overtuigt met zijn boek Wereldvoedsel, al zijn er wat kritische kanttekeningen bij te plaatsen, aldus Jan Cees Bron.

Het boek Wereldvoedsel van auteur, milieukundige en andersglobalist Guus Geurts sluit perfect aan bij de actualiteit: dagelijks sterven 24.000 mensen door honger of ziekten die hiermee samenhangen, voedselprijzen stijgen wereldwijd en de gevolgen zijn groot.

In Afrika en delen van Zuid-Azië en Midden-Amerika dreigen miljoenen daadwerkelijk geen voedsel meer te kunnen betalen, terwijl onvrede over hoge broodprijzen bijdroeg aan een golf aan revoluties in de Arabische wereld. In rijkere landen loopt de inflatie op, wat centrale banken tot renteverhogingen dwingt. Tegelijk was de productiviteit nimmer zo hoog.

Geurts probeert in het boek Wereldvoedsel de oorzaak van onevenwichtigheden aan te wijzen, en komt tot een alternatief waarin regionalisering als voedselsoevereiniteit centraal staan.
Het boek is voor een belangrijk deel een beschrijving van interessante reizen die de auteur maakte langs de landbouwsystemen van exotische oorden als Nieuw-Guinea, Kirgizië en Thailand. Geurts zet de landbouwsystemen naast elkaar en vergelijkt deze met de in het Westen geldende praktijk. Deze observaties gaan gepaard met meer dan honderd fullcolor foto’s die opzichzelf al een boek rechtvaardigen.

Ondanks de verschillen tussen landen, laat Geurts overtuigend een onmiskenbare samenhang tussen de culturen van boeren en hun posities ten opzichte van de afnemers en burgers zien. Zijn mondiale blik en belezenheid schenkt de lezer belangrijke inzichten over hoe weeffouten in het wereldvoedselsysteem tot lokale boerencatastrofes kunnen leiden. Aan het einde van de vier hoofdstukken volgen achtergrondartikelen over specifieke onderwerpen over bijvoorbeeld de WTO, de dubbele moraal van vleesetende consumenten en de hypocrisie van het Europees landbouwbeleid.

Ondanks deze prettige ordening kan de overige tekst soms enigszins warrig of onsamenhangend lezen. Soms wenst de lezer wellicht net iets meer anekdote over dat ene boerendorp in het Verre Oosten of Zuid-Amerika, terwijl de auteur besluit wat harde feiten op tafel te gooien.
Het is belangrijk te weten dat het geen wetenschappelijk werk betreft. Een boude bewering dat de CIA in Guatemala een coup organiseerde ten behoeve van de United Fruit Company kan dan ook passeren zonder bewijsvoering. Voor sommigen zal de bondigheid juist een zegen zijn, terwijl anderen wellicht een meer academisch uitputtend verslag wensen.

Maar toch, zelfs lezer die zich dagelijks met de landbouw bezighoudt zal in het boek verfrissende omdraaiingen van dogma’s vinden en in elk geval na het dichtslaan van Wereldvoedsel zich een stuk beter geïnformeerd voelen over de achtergrond van de wereldvoedselproblematiek en alternatieve toekomstbeelden.

Of je het met zijn ideeën eens bent of niet, Geurts laat overtuigend zien dat verslagenheid niet nodig is, en dat vele zaken die bijna als voor een natuurverschijnsel worden gezien, in feite gevolg van politieke keuzes zijn.

Jan Cees Bron is verslaggever voor agd.media, met onder meer economie in zijn portefeuille

Wereldvoedsel - pleidooi voor een rechtvaardige en ecologische voedselvoorziening; Guus Geurts; uitgeverij De Republiek; ISBN 9789086059986 (€ 19,95)

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.