Redactieblog

Ehec-reflex

Toen mijn stoelgang gisteravond onevenwichtige trekken begon te vertonen, zowel qua timing als qua consistentie, gingen de gedachten automatisch naar de Ehec-bacterie. Wat had ik gegeten?

Geen komkommers of sla, en ook geen taugé. Maar wel spinazie, aardappels, sudderlapjes. Verdacht. Of had het in het (Duitse) biertje gezeten? Of het eitje bij het ontbijt? Brood, kaas, plokworst, sinaasappelsap?

Vanochtend bleek het om een onschuldige variant te gaan, zodat ik opgelucht kon omzien naar het harde en glanzende resultaat, waar wij in onze familie vanouds zo trots op zijn, maar de gebeurtenis zet je wel aan het denken.

En eigenaardig, mijn eerste gedachte was niet: wat vervelend voor de spinazietelers, de bierbrouwers en de kaasfabrieken. Eerder spookte mijn ontijdig en oneervol verscheiden door mijn hoofd. In het nieuws daarentegen gaat het vooral over de schade voor de landbouw en nauwelijks over de slachtoffers van de bacterie. Die Duitsers, ach ja, maar wat erg voor onze tuinders, die per week miljoenen schade lijden.

Onmiddellijk stak de eerste reflex van de boeren – compensatie van de overheid – ook weer de kop op. Den Haag en Brussel moeten bijspringen. Ik zie daar geen enkele reden voor. Dat heet nou: bedrijfsrisico. Het is velen overkomen – ook buiten de landbouw – en het zal blijven gebeuren. Wat is dan wel de oplossing? Het beste is om de Duitse overheid nog een tijdje te laten aanmodderen met het aanwijzen van allerlei producten, die het gedaan zouden kunnen hebben. We zouden er zelf nog een schepje bovenop kunnen doen door ook te wijzen op de sterfterisico’s bij niet-landbouwproducten: gelijkvloerse kruisingen, sigaren, de 3J’s, openbare toiletten, biobrandstoffen, mobiele telefoons, tekenbeten, bitterballen, mitrailleurs, kernenergie.

Na enkele weken zal gewenning optreden. Dan zal het besef doordringen dat we nu eenmaal ergens aan dood moeten gaan. Er blijven altijd risico’s. En weer een tijdje later zal het besef doorbreken dat het eten van ongewassen komkommers nog wel eens het meest onschuldig van alles zou kunnen zijn. Dan zal de komkommerteelt weer bloeien als nooit tevoren.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.