Redactieblog

329 x bekeken 10 reacties

Een man naar Hanna's hart

“Een man naar mijn hart”, zegt Hanna en ze heeft het over Cees ’t Hart, eerste man van FrieslandCampina. Tegenover jongeren gaf hij onverbloemd zijn mening. Ook over boeren. En dat loog er niet om.

“Eindelijk een man die niet praat met meel in de mond”, vervolgt Hanna. “Heel anders dan de boerenbestuurders. Die draaien er altijd omheen.´t Hart niet. Die wast ons de oren.”

Ik kijk verbaasd. Hoe kan het zijn dat de directievoorzitter van FC plots het hart van Hanna heeft gestolen?
Deze verklaart: “Hij vergelijkt de groep Van Weperen, die actie voert tegen weidegang, met Heineken en de Buckler affaire. Ze hebben misschien gelijk, maar ze verliezen de discussie. De consument wil gewoon koeien in de wei zien. Anders dreigt de melkveehouderij de intensieve veehouderij achterna te gaan. Met bijbehorende dalende prijzen voor de zuivel. Kijk, dat is nieuw. Dat hoor je niet van Van Weperen c.s.

Een protestbijeenkomst organiseren is niet zo moeilijk. De gevolgen ervan overzien des te meer.”
Dat ben ik met haar eens. We kunnen niet voorzichtig genoeg omgaan met ons imago. Kijk maar wat er in de tuinbouw gebeurde met de Ehec bacterie. Negatieve berichtgeving en de markt dondert in elkaar. Dat kan in de zuivel ook.

“Daarom vond ik het treffend dat ´t Hart veel boeren wereldvreemd noemt. Zonder antenne voor de ontwikkelingen in de maatschappij. Daardoor verliezen we draagvlak. Duidelijke taal. Veel boeren zijn inderdaad een beetje wereldvreemd. Door alle drukte en te weinig contact met de buitenwereld vervreemden ze van de werkelijkheid. Je ziet dat aan ´boer zoekt vrouw´. Hoe vaak hoor je niet dat die boeren nog leven in de sfeer van veertig jaar geleden. Zelfs in de meubels van de boer zie je het terug. Men is te veel blijven hangen in zijn eigen koninkrijkje,” constateert Hanna.
“Ook dat mag niet meer”, vul ik aan, “want ´t Hart zegt dat je als boer niet meer naar volstrekt eigen inzicht kunt boeren.”

“Zo is het”, knikt Hanna en daarom is het een man naar mijn hart.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Wat Hanna en vergaderboer vergeten te vermelden is dat met Cees 't Hart de melkprijs onvoldoende is om aan de wensen van cees te kunnen voldoen en daarmee geen koe in de wei kunnen houden en daarmee alleen maar verliezers hebben, daar heb ik geen zin in dus ga ik toch maar m'n eigengang zonder met cees en vergaderboer rekening te houden.

 • no-profile-image

  Juist Zandbergen! Wat kunnen ze toch makkelijk kletsen. Iedere boer houdt toch van koeien in de wei?!!! Maar het moet wel mogelijk worden gemaakt met een goede melkprijs!
  Ik wil ook wel een biefstuk voor de prijs van een hamburger!
  Zorg dan eerst eens voor een eerlijke uitbetaling! Het woord "cooperatie" staat voor vertrouwen, nou dat ben ik allang kwijt geraakt!!!!

 • no-profile-image

  Met de huidige melkprijs nog klagen dat de melkprijs te laag is?

 • no-profile-image

  Eens met Mozes. Wie de melkprijs nu nog te laag vindt,moet er vlug mee stoppen. Anders wordt hij er toe genoodzaakt als de melkprijs echt laag wordt. En wat die 't Hart betreft, die mag van mij blijven zeggen wat hij wil. Ook over de boeren. Wij zeggen ook alles over hem en dat moet hij ook maar accepteren. Vrijheid blijheid wat dit betreft.

 • no-profile-image

  Ik vind het te kortzichtig alleen naar de actuele melkprijs te kijken. En bovendien worden niet-leden die geen lid meer zijn omdat ze er letterlijk uit geknikkerd zijn door teveel eigen verwerking vd melk enorm benadeeld in de uitbetaling (het blijft vreemd dat wordt gekeken naar hoeveel je niet levert en niet naar hoeveel je wél en regelmatig levert, dat is nog meer dan vele anderen). Maar, lang verhaal kort, je moet de melkprijs tenminste over 3 jaar bekijken en misschien ook eens leggen naast het salaris/ bonus van enige bestuurders binnen de cooperatie. Het strookt ergens niet volgens mij

 • no-profile-image

  De melkprijs (plus prestatietoeslag) van Frieslandcampina moet niet worden afgemeten aan het salaris van de directie maar aan de gemiddelde melkprijs in noordwest Europa. Als ze daar voldoende boven zitten is het goed.

 • no-profile-image

  Mozes, wat betreft de melkprijs voor leden tov de rest van NW Europa, daar kan ik in komen, hoewel die prijs niet voor leveranciers geldt. Blijft punt dat alle leden akkoord gaan met bonus die wat mij betreft echt niet kan.

 • no-profile-image

  Ik heb liever een directeur die honderdmiljoen extra winst maakt en daar een miljoen aan bonus van krijgt dan een directeur die tienmiljoen extra winst maakt en tevreden is met tienduizend euro aan bonus.
  Ik heb ook liever een directeur die geen blad voor de mond neemt dan een directeur die zoete broodjes bakt. Vergelijk het met een dokter. Als de dokter constateerd dat u een te hoge bloeddruk hebt en dat dit volgens hem komt omdat u te dik bent en teveel zout gebruikt moet hij u dat gewoon kunnen zeggen ook als u dat liever niet hoort. Anders verzaakt hij zijn verantwoordelijkheid als arts en is hij een slechte dokter.

 • no-profile-image

  altijd al gedacht dat mevrouw vergaderboer niet de slimste was.
  een man ophemelen die denkt een aantal duizenden ONDERNEMERS te moeten vertellen hoe ze hun bedrijf moeten leiden, terug in de tijd wil, vooruitgang blokkeerd
  is niet slim,
  hij moet geld verdienen en creatief zijn maar vooral niet op de stoel van de boer gaan zitten
  als meneer het Hart voor die weidemelk zo ontzettend veel geld maakt wordt het vanzelf interessant, maar dat kan die niet

 • no-profile-image

  Misschien heeft Cees wel gelijk en moeten we de signalen vanuit de maatschappij beter en meer ter harte nemen ,hij schijnt dit ook gezegd te hebben om ons te prikkelen.
  Wie kaatst kan de bal verwachten , zo is er in onze maatschappij ook een select groepje die werkelijk uitstekende salarissen weet te toucheren, daar bovenop graaien ze nog een loeier van een bonus erbij alleen voor het feit dat ze gewoon hun werk goed doen en laat voor die bonus nou in de maatschappij ook geen enkel draagvlak zijn

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.