8 reacties

Domme reactie

agd.media
De varkenshouderij schiet weer in haar oude reflex als het gaat om de clandestien gemaakte beelden van zieke varkens. Zelfs onder leiding van de altijd zo naturel en goed overkomende Annechien ten Have en de wereldwijze Albert Jan Maat kan de sector niks beters bedenken dan een ontkenning van de werkelijkheid van de gewraakte beelden en een poging de makers ervan te criminaliseren.

Hoogleraar Jan Douwe van der Ploeg vergeleek deze houding al eens heel treffend met die van de Afrikaanse Boeren tijdens de Grote Trek begin vorige eeuw: als er gevaar dreigde, zetten ze hun ossenwagens in een kring en gingen ze schieten op alles wat eraankwam.

Dat is een domme reactie, want de beelden hebben hun werk al gedaan, de makers hebben maximaal rendement uit hun actie. Dat het een suggestieve montage is en dat je met wat kwade wil en zoeken op maar liefst 26 bedrijven altijd wel een kreupel varken of een dode big zult vinden, is een nuancering die het grote publiek niet makkelijk zal willen aannemen. De undercover-cameramensen zijn voor hen eerder helden dan plegers van huisvredebreuk.

Terugslaan helpt niet. Deze nieuwste mediastorm toont des te meer de enorme kloof tussen de mensen die professioneel bij de dierhouderij betrokken zijn en de gevoelens van het grote publiek en de media. Bij de moderne Nederlander roept elk individueel ziek dier medelijden op. Er zit maar één ding op: accepteren dat het zo werkt en ernaar handelen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Wie zijn nu eigenlijk de slachtoffers?? De bedrijven waar ze gefilmd hebben wat uiteraard op een manier gebeurd is die niet acceptabel is?? Wellicht zijn ze nog op meer bedrijven geweest om te filmen en niets kunnen vinden wat storend was. Juist die bedrijven zijn ook slachtoffer. Ook de bedrijven die geen economische deal hebben met slachterij of supermarkt zijn slachtoffer. Ga je die inspannings verplichtingen aan en je komt ze niet na ,dan doe je het doodgewoon voor de euro,s en je vergeet het varken en de consument. Omgekeerd zal het niet zijn. Als dergelijke beloningsvormen die vaak ook tientallen duizenden euro,s per jaar per bedrijf zijn gewoon toneel is dan worden eerst de gewone gezinsvarkensbedrijven die alles corrrect op orde hebben kapot gemaakt. Dat zal de burger en consument echt niet accepteren

 • no-profile-image

  natuurlijk kun je jezelf niet voor 100 % beschermen tegen criminele inberekers
  natuurlijk is er weleens een beest kreupel of gaat er een big dood.
  terecht is de opmerking dat er misschien veel meer gefilmd is maar dat was niet interessant
  zullen we eens in een verzorgings huis gaan filmen?
  het soort criminelen dat filmde zal toch nooit rusten, zij willen geen dialoog maar gewoon dat iedereen vegetarisch word
  het bovenstaand artikel is dan ook zeer gekleurd.
  de enige goede reactie is geen reactie vanuit de sector, geen enkele!
  het antwoord is gewoon doorgaan op uw eigen verantwoorde manier, met plezier en economisch verantwoord

 • no-profile-image

  Ik vind de reactie van het Agd een domme. Wat kun je anders doen dan uitleggen hoe het er op een boerderij aan toe gaat en aangifte doen bij de politie. Je hoeft toch ook niet alles over je kant te laten gaan. Er is waarschijnlijk bij veel stallen meerdere malen s'nachts binnengeslopen en gezocht tot er wat mis was. Moet je dat werkelijk zomaar toelaten?
  Verder vond ik het optreden van Annechien bij Knevel en van den Brink top. Wij kunnen als sector alleen maar heel erg blij zijn met zo'n voorvrouw.

 • no-profile-image

  O wat makkelijk is dat afsluiten met 'Er zit maar een ding op: accepteren dat het zo werkt en ernaar handelen.'
  Geef eens een invulling van dat ernaar handelen: hoe had AgD dat dan graag gezien?

 • no-profile-image

  John Reimert

  ik neem aan dat de auteur van dit artikel lid is van de actiegroep, anders is het in mijn ogen niet mogelijk om een dergelijk stom stuk te schrijven.De auteur onderschat ook de gemiddelde burger, die echt wel de nuancering aan kan brengen. Waar leven is, is ziekte en dood. In de natuur, bij de mens, en ja, ook bij het varken.
  Petje af voor de reactie van Annechien.

 • no-profile-image

  meneer van der ploeg lul maar lekker met die gasten mee, want uw adres is bij hun ook bekend

 • no-profile-image

  ik begrijp de auteur van het artikel volledig. ( helaas ) Je kunt de kop wel in het zand steken maar veel beter is om de dialoog aan te gaan. Dat moet open en transpirant kunnen gebeuren maar de sector varkenshoudeij is nog niet zover. ( helaas )

 • no-profile-image

  Ik denk dat de schrijver van dit artikel gelijk heeft. Door in de verdediging te gaan, zullen de actievoerders roepen "we hebben gelijk, zie eens hoe ze hun stoepje proberen schoon te vegen". Misschien is geen reactie wel een betere methode, geen ruchtbaarheid geven aan deze suggestieve video's. Ik kan ieder boer alleen maar aanraden, dit soort actievoerders vrij toegang te geven tot de stallen, maar de terugweg hermethisch af te grendelen en opnames via een verborgen camera in de stal, zodat er voor de sterke arm genoeg bewijs is van ongeoorloofd betreden van stallen. (geen verplichte bedrijfskledng, geen toestemming en dan ook nog illegale opnames gemaakt) Nu is er wel bewijs, gefotoshopte beelden maar geen daders.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.