Redactieblog

524 x bekeken

De maat van de maïs

’Tjonge jonge, waar je je druk om kunt maken”, schud ik mijn hoofd terwijl ik de stal in loop. Wijnand kijkt verbaasd op. ”Hoe hoog staat de maïs nou? 10 centimeter? Ze beginnen nu al te zeuren!”

Zojuist heb ik een stads echtpaar in ons kaaswinkeltje gehad. Ze komen al jaren trouw kaas kopen en ’s zomers fietsen ze heel wat af. Toevallig ging het gesprek deze keer over de schoonheid van de omgeving. Die is echt heel mooi, al zouden wat bossen hier net ten westen van Utrecht niet misstaan. We zijn het roerend eens, tot het woord maïs valt.
”Al die maïs, dat staat zo lelijk in het landschap en het is zo hoog”, vindt mevrouw. Ik vraag haar vriendelijk hoeveel maanden per jaar het dan wel hoog staat. ”Ja, je kunt er niet overheen kijken”, gaat ze door.
Als ik een blik naar buiten werp kan ik zomaar 3 kilometer ver kijken, met of zonder maïs. Wel zie ik hoge flatgebouwen aan de rand van Utrecht. Die staan bij mijn weten twaalf maanden per jaar hoog en zijn ook niet groen. ”Maar kijkt u nou eens om u heen”, nodig ik haar uit. Het is hier vlak en groen, er lopen ooivaars, hazen, Nijlganzen, Canadese ganzen, grutto’s, kieviten en ik zie een geriefbosje. Daar kan ik niet overheen kijken. Maar het heeft me nog nooit gestoord. De hele dag door fluiten allerlei vogels het hoogste lied en zelfs de kraaien uit het bosje horen erbij. Ik snap werkelijk niet waaraan ze zich stoort en merk dat ik er ook geen begrip voor kan opbrengen.
”Weet u wat een goed idee is”, stel ik knipogend aan het echtpaar voor, ”u moet zo’n stuk land kopen waar maïs op staat, dan kunt u het mooi helemaal vol met klaprozen zetten.” Volgens mij is de boodschap aangekomen want de mevrouw valt stil en ik zie haar denken. In goede harmonie zwaai ik hun even later uit. Ze zullen er vast nog wel over napraten onderweg.
In de stal maken Wijnand en ik nog wat flauwe grappen over wat nou eigenlijk horizonvervuiling is. ”De volgende Toyota Prius die op ons erf komt moet maar achter parkeren, want wat is dát een lelijk vehikel!” roept Wijnand. En laat ik nou toevallig net weten in wat voor auto het echtpaar rijdt…

Of registreer je om te kunnen reageren.