Redactieblog

207 x bekeken

Bal voor rituele slacht ligt bij de regering

De staatssecretaris van landbouw, Henk Bleker, moet uiteindelijk beslissen of onverdoofd ritueel slachten in de praktijk nog kan of niet. Dat volgt uit het amendement dat D66, PvdA, Groenlinks en VVD indienden over een uitzonderingspositie voor onverdoofd ritueel slachten.

De partijen stellen voor een verbod in te stellen tegen onverdoofd slachten, tenzij wetenschappelijk bewezen kan worden dat dieren bij onverdoofde rituele slacht niet meer dan bij verdoofde reguliere slacht. Hier is sprake van de omgekeerde bewijslast.

Het voorstel van de partijen lijkt naar een meerderheid van de Tweede Kamer te gaan. Dinsdag wordt dit bij de stemmingen definitief duidelijk. Als het amendement wordt aangenomen, moet het ministerie de uitvoeringswet opstellen. Dit gebeurt via een Algemene Maatregel van Bestuur, die onderdeel wordt van een kaderwet. Het ministerie bepaalt daarin wanneer een wetenschappelijk bewijs dat een dier niet meer lijdt dan bij traditionele slacht wordt geaccepteerd. Ook bepaalt het ministerie hoe deze slacht dan uitgevoerd moet worden. Kortom: het ministerie gaat bepalen wanneer rituele slacht nog wel mag.

De partijen zijn met het amendement gekomen om gelovigen tegemoet te komen, zodat ze toch hun geloofsovertuiging kunnen uitvoeren. De reacties op het amendement zijn sterk verdeeld. Hoewel de woordvoerders van de partijen hun tussenoplossing met enige trots presenteren, wordt vanuit dierbeschermingsorganisaties, religieuze organsaties én vanuit eigen geledingen kritisch gereageerd: Wakker Dier vindt dat de voorwaarden niet ver genoeg gaan, terwijl religieuze organisaties de maatregelen te ver vinden gaan. Ook binnen de politieke partijen is kritiek. D66 stemde tijdens een partijcongres tegen het verbod, terwijl de Kamerfractie nu met het amendement instemt met het verbod.

Marianne Thieme, indiener van het wetsvoorstel, heeft geen bezwaar tegen het amendement: zij voorziet dat er nooit wetenschappelijk bewijs komt dat onverdoofd ritueel slachten niet meer dierenleed veroorzaakt dan verdoofd slachten.

Of registreer je om te kunnen reageren.