Afschaffing schappen is voor politiek principiële kwestie

Het is bijna traditie. Nagenoeg elk jaar dient VVD-Kamerlid Charlie Aptroot een motie in waarin hij pleit voor afschaffing van de productschappen. Eind vorig jaar kondigde hij opnieuw een dergelijk voorstel aan, maar kwam daar later op terug; het voorstel van minster Kamp (Sociale Zaken) om eerst onderzoek te verrichten naar nut en noodzaak van de zelfstandige bedrijfsorganisaties (ZBO’s) deed hem op het laatste moment op zijn schreden terugkeren.

Achteraf bezien zijn de geplaagde schappen toen door het oog van de naald gekropen. Want daar waar Aptroot in het verleden in de verste verten geen meerderheid achter zijn plan kon krijgen, liggen de verhoudingen in de Kamer nu compleet anders. Behalve de trouwe bondgenoot in deze kwestie SP hebben namelijk ook PVV en D66 zich onomwonden uitgesproken tegen de ZBO’s. Groenlinks en Partij voor de Dieren hebben er eveneens weinig mee op, waarmee het aantal tegenstanders in de Kamer uitkomt op 92 van de 150.

Het onderzoek van agd.media onder zevenhonderd boeren en tuinders zal aan die verhoudingen niets veranderen, ook al hebben de respondenten zich gematigd positief uitgelaten. De criticasters vinden namelijk dat er sprake is van een principiële kwestie. Ondernemers zijn verplicht lid van een productschap en worden zodoende gedwongen heffingen te betalen.

“Al doe je honderd onderzoeken naar de tevredenheid of het functioneren van de schappen, ons standpunt zal niet veranderen”, zegt Tweede Kamerlid Kees Verhoeven (D66). “Dat is namelijk gebaseerd op het beste onderzoek dat je kunt doen: het aan ondernemers zelf overlaten of zij willen meebetalen, of niet.” Volgens Verhoeven zal de uitslag dan een stuk negatiever zijn.

Aptroot denkt daar hetzelfde over. Hij benadrukt dat boeren en tuinders vrij zijn zich zelf te organiseren als zij dat willen, zolang er maar geen sprake is van een verplichte heffing. Ook wijst hij op de uitslag van de draagvlaktoets die het Productschap Tuinbouw onlangs uitvoerde en waaruit blijkt dat de meeste leden ervan af willen. “Ik ga mijn voorstel sowieso alsnog indienen.”

Dat zal dan gebeuren nadat Kamp de resultaten van zijn studie heeft bekendgemaakt, komend najaar. Dan zal ook blijken of de politieke meerderheid voor afschaffing standhoudt. Indien alternatieven hogere kosten met zich meebrengen, of een stuk ingewikkelder blijken, kan het in deze budgettair moeilijke tijden zomaar gebeuren dat deze als sneeuw voor de zon verdwijnen. Vooralsnog lijkt het daar echter niet op en zullen alle productschappen, ongeacht welk onderzoek dan ook, er ernstig rekening mee moeten houden dat zij nog voor het einde van het jaar met hun eigen ontmanteling aan de slag moeten.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.