Aandacht voor veiligheid

agd.media
Een veebedrijf is niet zonder gevaren. Dat was het niet, en zal het ook nooit worden. Simpelweg omdat er dieren zijn. Dieren zijn onberekenbaar. Mest is zo’n ander verradelijk gevaar. Hoewel elke boer de risico’s kent, gebeuren elk jaar nog ongelukken.

Moeten we daarom slachtoffers accepteren? Nee! Het is de veehouder, en leverancier van machines, apparatuur en systemen er alles aan gelegen om de risico’s in te perken. Dat kan soms met eenvoudige protocollen, waarschuwingsbordjes of hekken. Fabrikanten moeten deugdelijk materiaal leveren dat voldoet aan de veiligheidsnormen en-keurmerken.

In dit licht is het vreemd dat de Arbeidsinspectie pas nu de verkoop van onbeveiligde stalgordijnen verbiedt. Een jaar geleden raakte een peuter bekneld, en pas nadat eenzelfde tragische ongeval zich in mei herhaalt, grijpt de dienst in. Het verweer dat niemand had gedacht aan de noodzaak van een beveiligingskeurmerk, gaat niet op. Er waren immers wél systemen met beveiliging, maar iets duurder.

In de technologische ontwikkeling, met steeds verdergaande automatische systemen verdient veiligheid extra aandacht, zeker ook omdat het veelal een gezinsbedrijf is.

Of registreer je om te kunnen reageren.