326 x bekeken

Zout in open wond

agd.media
Dienst Regelingen was al een hoofdpijndossier voor staatssecretaris Bleker. De Algemene Rekenkamer strooit nog eens zout in deze open wond.

Toen de fouten in de perceelsregistratie werden ontdekt, bleek dat er 14,5 miljoen euro teveel was uitgekeerd aan boeren. Het ministerie van landbouw heeft de hand in eigen boezem gestoken en de schade uit eigen zak betaald. Het woord ’te veel’ moet formeel worden opgevat: het is het bedrag dat boeren waren misgelopen als de gewraakte fouten in de perceelsregistratie niet waren gecorrigeerd.

Het ministerie heeft het bedrag met instemming van de Kamer uit eigen middelen betaald, en niet gedeclareerd in Brussel. Volgens de Rekenkamer mocht dat niet en was terugvordering bij de boeren de enig juiste weg geweest.

De reprimande van de Rekenkamer is zonder acute gevolgen. Nederland blijft binnen de toegestane foutenmarge van 2 procent die geldt voor het verdelen van de ruim 1 miljard euro Europees geld.

Maar het is wel een zoveelste signaal dat er met de perceelsregistratie en de daaraan gekoppelde uitbetaling van inkomenssteun niks meer mis mag gaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.