Zonde van het geld

agd.media
Superheffing hoort bij de Nederlandse melkveehouderij. Dat is de conclusie die je kunt trekken op basis van de 38,7 miljoen euro die de sector opnieuw aan Brussel moet overmaken.

Hiermee komt de teller voor wat betreft de afgelopen vijf seizoenen op 144 miljoen euro. Dan hebben we het nog niet over het geld dat is uitgegeven aan het kopen of leasen van melkproductierechten.

Afgelopen jaar leek de sector tot de conclusie te zijn gekomen dat het betalen van superheffing weggegooid geld is. Toen werd er ‘slechts’ 13,1 miljoen euro aan superheffing betaald. Niets blijkt echter minder waar. Het recordbedrag van seizoen 2008/2009 (43,8 miljoen) is niet gehaald, maar veel scheelt het niet. Nederlandse melkveehouders melken zo graag dat een vergoeding van de directe kosten blijkbaar al voldoende is.

Natuurlijk is bedrijfsontwikkeling een belangrijk argument om de melkproductie verder te laten stijgen, maar het leasen van melkrechten leek afgelopen seizoen toch interessanter dan het betalen van superheffing. Duidelijk is dat een aantal melkveehouders het afgelopen seizoen mis heeft gegokt. Interessant is om te achterhalen om hoeveel quotumoverschrijders het gaat.

Het Productschap Zuivel kan daar nu nog geen antwoord op geven. Duidelijk is dat de vele honderden miljoenen euro’s beter besteed hadden kunnen worden aan verduurzaming van de sector.

Of registreer je om te kunnen reageren.