Redactieblog

649 x bekeken

Waterbuffers voor boeren

Droogte en vorst laten de noodzaak van goede watervoorziening zien.

Het zijn moeilijke tijden als je afhankelijk bent van de elementen. Eerst viel het nog wel mee, het droge weer maakte de voorjaarswerkzaamheden licht. Inmiddels is het echter gortdroog, de beregening draait dag en nacht, als het nog mag. Her en der is al geen water meer, en in de Veenkoloniën is er ook nog eens vorst overheen gekomen. Mijn moestuin is gespaard gebleven, over alle 18 aardappelplanten had ik bloempotten gezet. Het werkt perfect. Maar ja, met 50.000 planten per hectare is dat misschien niet zo’n goed idee. Ook een mogelijkheid, een stuk serieuzer, is om ons met windmolens tegen vorst te beschermen. In Nieuw-Zeeland worden kleine windmolens, met motortje, in het veld geplaatst. Die floepen aan als het koud wordt; ze houden de lucht in beweging en voorkomen vorstschade.
Hoe dan ook, na het bevriezen is er snel water nodig om te redden wat er te redden valt. Maar ook voor dat doel is niet altijd water beschikbaar. In Zeeland wordt ondertussen zoet water aangevoerd per mesttanker, zo zag ik op een foto, en in Groningen en Drenthe per kanaal. IJsselmeerwater, dat via Lemmer, Friesland, de stad Groningen, het Winschoterdiep en Veendam de Veenkoloniën wordt ingepompt. Om bieten en aardappels te beregenen, met of zonder vorst. In het verleden waren hier grote bezwaren tegen; het is gebiedsvreemd water, en de kwaliteit ervan was niet altijd even goed. Inmiddels is de Rijn schoon en het ingepompte water dus ook. Er is daarom niet zo veel reden meer om dit soort langeafstandstransport te beëindigen. Tegelijkertijd is meer regionale watervoorraad toch ook gewenst. In de Achterhoek, in Brabant, in Zeeland en Groningen, je zou nu graag water achter de hand hebben. Het moet toch mogelijk zijn om de wateropslag en de buffers die overal gebouwd worden met het oog op overstromingen, ook in te zetten als buffer voor droge tijden. Multifunctioneel buffergebruik. Joop Atsma en Henk Bleker moeten maar eens op onderzoek uit.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.