319 x bekeken

Volwassen mini-sector

agd.media
De melkgeitenhouderij viert vandaag een feestje. Het is een kwart eeuw geleden dat de eerste pioniers bedrijfsmatig aan de slag gingen met deze eigenzinnige, lastig te melken dieren.

Het waren liefhebbers, mensen met hart voor de melkerij, die anders vanwege de pas ingevoerde quotering vaak niet aan de bak konden.

Deze voortrekkers hebben leergeld betaald. Heftige prijsschommelingen op deze onbeschermde markt eisten hun tol. En net als in de andere vee-sectoren deed de intensivering haar intrede. Werden geiten eerst nog vooral geassocieerd met biologisch-dynamisch idealisme, tegenwoordig hoort deze kleine sector bij de intensieve veehouderij.

Met de q-koorts is de geitenhouderij haar onschuld kwijtgeraakt. Maar niet haar toekomst. Dat wordt er niet een van grote groei, maar van bescheiden schaalvergroting en zoeken naar betere marges. De aandacht moet niet meer uitgaan naar technische vooruitgang en efficiënter produceren. Maatschappelijk draagvlak en inspelen op de markt, daar draait het om. Daarbij ontkomen deze individualistisch ingestelde ondernemers niet aan meer samenwerking.

In de jubileum-uitgave van vakblad Geitenhouderij klinkt de roep om een ketenregisseur, iemand die partijen samenbrengt. Dat klinkt bekend. De geitenhouderij is een sector als alle andere geworden.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.