Redactieblog

6 reacties

Varkenshouders zijn te laat

Star-boeren zijn te laat voor regie over de prijsvorming. Die heeft Vion al.

Mensen vragen mij regelmatig: hoe krijgen jullie toch iedere week die pagina’s weer gevuld in Boerderij? In de eerste vijf maanden van dit jaar is dat in elk geval geen punt. Er gebeurt veel, ook op mijn vakgebied, de varkenshouderij. Denk aan de dioxinecrisis, boerenacties in supermarkten en vorige week het Producentendebat bij varkenshouder Johnny Hogenkamp in Dalfsen (Ov.). Uit deze onderwerpen blijkt glashelder: de positie van de varkenshouder in de voedselketen is uiterst zwak.

Zelf regie nemen

Voor Hogenkamp was die positie reden om, in navolging van het Rendementsdebat in 2009, dinsdag 10 mei het Producentendebat te organiseren. Tijdens het debat over de verbetering van de positie van de boer stonden twee thema’s centraal: samenwerking en productiebeperking. Hierbij moeten varkenshouders zelf de regie nemen. Het blijkt dat boeren er wel voor voelen om samen te werken. Na afloop van het debat begon het vormen van de eerste clusters. Eén groep heeft gemeen dat deze varkenshouders allemaal produceren voor het Good Farming Star-concept van Vion. Ze zitten wel aan tafel bij Vion, maar het belang van de boer krijgt daar naar hun gevoel onvoldoende aandacht.

Vion doet geen stap terug

Vion herkent zich zeer waarschijnlijk niet in de boerenperceptie. Dat doet er ook niet toe. De boeren zijn te laat. Ze hebben de regie overgelaten aan Vion en moeten nu niet verwachten dat het concern een stapje terug doet. Vion heeft immers veel geïnvesteerd in het concept.
Dat het boerenbelang helemaal geen aandacht krijgt bij Vion, is onterecht. Tijdens de dioxinecrisis zakte de prijs van de Star-varkens minder dan die van de gangbare varkens.

Roerganger

Dat de Star-boeren zich organiseren om kennis uit te wisselen en eenheid uit te stralen tegenover Vion is enerzijds prima. Anderzijds moeten ze niet verwachten achteraf alsnog de hoofdrol te kunnen opeisen. Als je de regie wilt voeren, moet je zelf iets opzetten, zoals Leon Knoops van Family Farmers deed. Die is wél roerganger.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  guillaume

  Met deze conclusie ben ik het eens,Jammer dat de "Roerganger" alleen met de grote varkenshouders wil samenwerken en niet met de(kleine) boeren die de overproductie niet hebben gerealiseerd en nu het minste voor hun varkens beuren.Daar is het family farmers in grondbeginsel ook niet voor opgezet in het verleden.Vraag; Hoe kun je dan wel ! ,nu bij de grotere jongens dezelfde construktie wel succesvol laten verlopen?Of heeft deze meneer wel het ei van columbus uitgevonden,Laat het mij weten en alle varkenshouders in Nederland? Niet alleen voor deze 150 goede grotere varkenshouders.Ik steun het initiatief van al deze mensen maar vergeet niet de kleine varkenshouders er bij te betrekken want dit is nu de kwetsbaarste groep,want massa kassa kun je ook samen met alle kennis en ervaring is hierbij nodig!!!!

 • no-profile-image

  Boer

  Alle varkenshouders waren uitgenodigd op het producentendebat. Er waren er van 3000 alsook van 300 zeugen. Van 10.000 alsook van 1.000 varkens. Je zult wel je eigen erf af moeten komen, wil je wat bereiken.

 • no-profile-image

  guillaume

  Dat hebben we al vaak genoeg gedaan in de afgelopen jaren.Ten tweede is deze bijeenkomst gezien de locatie voor vele een drempel ondankst de goede bedoelingen.Doe dit niet op een varkensbedrijf!, maar op een grotere vrije locatie en ten tweede is het gezien de varkensprijsmalaise een vrije dag voor een kleinere varkenshouder te duur,of hij/zij moet werken buitenshuis of een medewerker is nu ook voor deze dag te duur. Ook dit mist collectieve draagkracht!(NVV

  Jan

  Een bekent gezegde luidt: Het is nooit te laat om te leren ! Nog één: beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.
  Kees van Dooren daagd ons uit om te reageren. Wat in 10 jaar tijd is scheef gegroeid trek je niet in 1 jaar recht. Maar ik zie een ontwikkeling ontstaan die altijd onbespreekbaar leek. Varkenshouders trekken de regie (noodgedwongen) weer naar hun toe, Let maar op !!

 • no-profile-image

  guillaume

  Ben benieuwt,heb al leergeld betaald met de regie in eigen handen te houden ook met samenwerken.Maar de conclusie is dat de consument alleen goedkoop voedsel(opgedrongen wordt,STUNTartikel)
  wil en zeker niets interesseerd waar het vandaan komt en dit verander je niet in een deccennia.Voor de blijvers en periferie ,blijf positief heb ik ook al 25 jaar gedaan(ook tegen beter weten in.)
  "varkens Boer in hart en nieren", maar niet nog een jaar !Zoals het spreekwoord luidt:Beter ten halve gekeerd,................Zo ,ga nu weer hobbyen in de varkensstal!

 • no-profile-image

  Realist

  De regie is over genomen! De varkenshouder is het middenpunt. Wel waar iedereen van profiteerd, tegen aan schopt en het werk moet hij zelf doen. Maaar vooral iedereen de zin geven. Dit is goed voor het imago wordt steeds geroepen. de maatschappij heeft het zeer druk met op vakantie gaan. De varkenshouder moet 24 uur per dag aanwezig zijn voor alles, waarbij de alarm hem altijd op kan roepen. Hou je van dieren en verdien je er een behoorlijke boterham mee, of ben je de slaaf van een verwende maatschappij? Die alleen maar zijn te bereiken als ze niet op vakantie zijn! Probeer toch gezamelijk een vuist te maken!

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.