247 x bekeken

Terechte ingreep biodiesel

agd.media
Handelsbeperkingen roepen vaak veel discussie op. Maar soms zijn ze op zijn plaats.

Zoals nu bij de invoer van biodiesel uit Canada. Daar neemt Brussel terecht maatregelen.

De VS subsidiëren biodiesel. In de EU lagen in 2008 veel biodieselfabrieken stil omdat ze niet tegen de goedkope import konden concurreren. Daarom stelde de EU in 2009 een invoerbelasting in om het concurrentienadeel te compenseren. Maar de Amerikaanse exporteurs bedachten een truc en exporteerden biodiesel naar Canada, vanwaar het naar de EU werd verscheept. Of ze exporteerden een mengsel met minder dan 20 procent biodiesel. Zo ontliepen ze de invoerheffing.

De Commissie deed onderzoek naar deze sluiproutes en komt overtuigend tot de conclusie dat sprake is van ontduiking van de importheffingen. De export van de VS naar de EU droogde op maar die van de VS naar Canada leefde op. Evenals de export van Canada naar de EU. Brussel heft nu op biodiesel uit Canada invoerbelasting. Bovendien wordt alle biodiesel uit de VS en Canada belast, ongeacht het mengsel.

Deze kwestie toont maar weer aan dat overheden markten enorm kunnen verstoren. Ze kunnen zich beter niet met de markt bemoeien, tenzij de voedsel- of energievoorziening in gevaar komt. Maar als andere landen er een potje van maken, dan is ingrijpen op zijn plaats.

Of registreer je om te kunnen reageren.