Boerenblog

1436 x bekeken 13 reacties

Stagiair krijgt harde les

Een stagiair maakt een fout en voelt zich diep schuldig. Maar iedereen maakt wel eens een fout.

Behalve studenten leidt onze praktijk ook ‘interns’ op. Interns zijn pas afgestudeerde dierenartsen die voor een mager salaris een jaar lang intensief begeleid worden en daarmee hun kansen vergroten op een baan of specialisatieplek. In Nederland zijn interns voor de landbouwhuisdierensector zeer ongebruikelijk. In de paardengeneeskunde en geneeskunde voor kleine huisdieren is het echter heel gebruikelijk dat mensen die zich willen specialiseren, eerst een jaar lang een internship volgen. Omdat hier in Engeland de opleiding niet zo veel landbouwhuisdierenonderwijs bevat, vergroot een internship de kans op een baan bij een landbouwhuisdierenpraktijk.

Rotklusjes

Zo’n internship maak ik nu al een jaar van dichtbij mee en ik heb er zo mijn bedenkingen over. Regelmatig heb ik het gevoel dat onze interns gebruikt worden voor de ‘rotklusjes’, zoals onthoornen, scoren van condities en van mest. Als er dan eens een spannend geval binnenkomt, zijn zij meestal ergens ver weg kalfjes aan het onthoornen en missen ze het nog. Daarbij draaien ze een intensief dienstrooster (om de dag en om het weekend dienst) en daar krijgen ze dus heel erg weinig voor betaald. Het enige wat daar tegenover staat, is dat er altijd iemand beschikbaar is voor back up. Had ik het toch beter voor elkaar: ik kreeg een normaal salaris, een normaal dienstrooster en mijn collega Wendie was ook altijd beschikbaar als ik hulp nodig had (en ze heeft me vaak gered!).

Vooronderzoek

Vandaag zou ik onze intern begeleiden bij een keizersnede. De koe stond al weken over, had geen ontsluiting en het kalf moest er nu maar eens uit. De intern had het ‘vooronderzoek’ gedaan op zaterdag en besloten om de koe te induceren en dan een keizersnede te doen. Ik was niet bij het vooronderzoek geweest, dus checkte ik de koe nog even toen ik aankwam. Dat was maar goed ook, er zat een slag in. Het kalf was morsdood en rottend, de cervix was nog steeds bijna niet ontsloten en er was dus absoluut geen ruimte om de torsie er uit te draaien via de achterkant. Uit het verhaal van de veehouder en de lucht van het kalf, vreesde ik dat die slag er zaterdag ook al had gezeten (en langer) en dat de koe daarom niet was gaan kalven. Onze intern had de torsie twee dagen eerder niet opgemerkt.

Spanning

Iedereen maakt fouten en ik wist ook precies hoe ze zich voelde. Ik zal nooit vergeten dat ik een koe wilde opereren (mijn eerste operatie alleen) en van de spanning vergeten was het beest te verdoven. Dat ontdekte ik pas toen ik, volledig steriel, met het mes in de aanslag stond en de boer droogjes opmerkte dat verdoven misschien een goed idee was.

Rottingslucht

Ondanks alle risico’s wilde de boer dat ik het toch probeerde met een keizersnede. Ik waarschuwde hem dat ik het wel een kans wilde geven, maar dat hij zich heel goed moest realiseren dat ik direct zou stoppen als er niets meer te redden viel. Toen de koe open was, bleek de baarmoeder inmiddels al te zeer beschadigd te zijn. Deze kleurde paars/zwart en scheurde open bij aanraking. Daarnaast kwam er een rottingslucht vanaf die niet te harden was. We hebben de koe ter plekke geëuthanaseerd. Intern Helen stond er stilletjes bij en voelde zich diep schuldig. Het was een harde les, maar deze fout maakt ze nu nooit meer.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Maaike

  Oh wat zielig voor de koe, het kalf maar vooral ook de stagiair! Gelukkig was jij erbij en niet onze hork van een veearts, dan zou het arme kind echt aan zelfmoord gaan denken.
  Oké, het is jullie beroep, je bent er voor opgeleid maar ik heb waanzinnig veel bewondering voor de veeartsen die ik tot nu toe heb leren kennen (ook voor onze hork!) je moet zoveel weten en aan zulke kleine dingen merken wat er is. Wij hebben af en toe ook wel een torsie maar soms kan mijn boer het niet goed voelen en de veearts doet hetzelfde (met behandschoende arm/hand voelen) en voelt het wel! Ook hebben wij liever de veearts voor drachtcontrole dan de jongen van de KI die er voor opgeleid is. Etcetera, dan heb ik het nog niet over de heftige dingen. Wanneer is de internationale vee-arts verwendag?

 • no-profile-image

  Jeroen

  @Maaike waarom liever de vee-arts voor dracht control? Niks ten nadele van een vee-arts maar de ki-jongens doen niks anders zijn veel meer ervaren, nog liever een scanner.

 • no-profile-image

  Maaike

  Hoi Jeroen, het is logisch: ook met scanner zitten de jongens van de KI er te vaak naast. Significant vaker dan onze vee-arts.

 • no-profile-image

  Jeroen

  Bij juist andersom. Zit er misschien verschil dagen van controle? Daar kan veel verschil al ontstaan.
  Maar ieders zijn keuze.

 • no-profile-image

  Maaike

  Ik snap je niet helemaal, wat bedoel je met zit er verschil dagen van controle? Wij "sparen" altijd een clubje op die tussen de 1 maand en 2,5 maand drachtig zouden moeten zijn en laten dat scannen. Ik denk dat ieders keuze dezelfde is, namelijk met zo groot mogelijke zekerheid weten of je een drachtige koe hebt ja of nee. En als in een regio de KI-jongens beter zijn vraag je die, bij ons zijn de veeartsen beter.

 • no-profile-image

  Suzanne

  Ik denk dat Jeroen bedoelt het aantal dagen dracht waarop de dieren gescand worden. Dat verschilt per dierenarts en per boer. Hier heb ik een veehouder die standaard alle koeien vanaf 28 dgn dracht laat controleren (wat moeilijker is, want vrucht is nog heel klein (en zonder scan niet aan te raden!)), maar ik heb ook klanten die pas bij 42 dgn dracht laten scannen/opvoelen (dan heb je amper nog een scanner nodig). Hoe later je op dracht controleert, hoe makkelijker het wordt (en dus is de kans op 'fouten' kleiner). Moet ik wel zeggen: onder 35 dagen dracht is de kans op verliezen van de vrucht nog redelijk groot aanwezig (en kan dus een 'drachtige' koe alsnog een guste koe worden), dus ik wil de hele vroege drachten altijd terugzien bij de volgende begeleiding om dit uit te sluiten.).

 • no-profile-image

  kaatje

  aahh..wat zielig..ook voor de koe.. ik heb in mijn carriere als hondentrimster wel ns een oor afgebonden, ook best heel rot.. ik had het oortje iets geraakt met knippen en de eigenaar stond erop dat ik het oor zou verbinden omdat ie de hond zo niet in zn nieuwe auto wilde, ik zei dat ik dat best wilde maar drukte m op het hart dit thuis direct te verwijderen!! toen ik na mn werkdag even belde naar gang van zaken bleek de hond onder de kast te liggen..met het verbandje dr nog om..direct naar dierenarts gestuurd maar t was al te laat... nooit meer heb ik me hiertoe laten verleiden maar ik herinner het me nog als de dag van gister..

 • no-profile-image

  Jeroen

  Zoals Suzanne zegt, je kan niet een vergelijking maken waar je de een voor <35 dagen laat controleren en de andere > 35 dagen.
  Ik wil nog een scanner kopen, maar nu laat ik scannen alles vanaf 32 dagen en die laat ik hercontroleren tussen 50 en 60 dagen.
  Daarnaast krijgen ze een spuit progesestaron(fout geschreven) naar scannen.

 • no-profile-image

  Theo

  Hoi Suzanne.. Kon die stagiair niet aan andere kenmerken van de koe vernemen dat er iets niet goed zat?.., Dan kon je misschien nog die koe redden op zaterdag.

  Een koe met een rot kalf zal is dan ook al aardig ziek, lijkt mij. ogen staan diep en geen glans op het haar van de koe bijvoorbeeld. Bij ons gaan straks over 6 weken het afkalven beginnen. En dan kunnen we hier ook voor verrassingen te komen staan.

 • no-profile-image

  Maaike

  Hallo Suzanne en hallo Jeroen, natuurlijk vergelijk ik geen KI jongen die op 28 dagen scant met een veearts op 50 dagen. (enig analytisch denkvermogen hebben we wel, ook al zitten we in Frankrijk ;-))
  Maar ik moet eerlijk toegeven, ik was wat snel in mijn oordeel. Het blijkt dat we 2 KI jongens hebben: eentje die veel fouten maakt en eentje die erg goed is maar sporadisch kan en vaak niet op moment dat ons uit komt. Vandaar dat ik maar over eentje kon oordelen want we hebben liever een goede veearts die kan wanneer wij vragen dan de stuntelaar.

 • no-profile-image

  Suzanne

  @Theo: hoi Theo, natuurlijk had ze dat! Het punt is: ze heeft de koe opgevoeld maar de slag volledig gemist en ook niet getwijfeld daaraan (als ze twijfelde, had ze wel gebeld voor hulp). Ze heeft daarom geen reden gezien om ook rectaal op te voelen (wat fout is). Rectaal is een slag soms makkelijker te voelen dan vaginaal, dus dan had ze het misschien wel opgemerkt. Bij deze koe dacht ze dat de cervix gewoon nog dicht zat en heeft nooit gerealiseerd dat het niet de cervix was maar de plooien van een enorme slag...
  Als je twijfelt bij een koe of er een slag is, voel dan ook rectaal! Rectaal kun je vaak voelen dat de ophangbanden van de baarmoeder 'onder spanning staan ' en naar een kant zijn gedraaid (hmmm, lastig te omschrijven zonder plaatjes).
  En het is lastig te zeggen of we de koe zaterdag nog hadden kunnen redden. Die 2 dagen extra hebben zeker geen goed gedaan, maar wie weet was de baarmoeder die zaterdag ook al te beschadigd en was de afloop hetzelfde geweest.

 • no-profile-image

  Suzanne

  @Theo: en op je vraag of de koe ziek was:
  nee, toen ik die maandag kwam, toonde ze niet ziek. Ze was wel onrustig en stond te persen(wat op zich ook had gekund omdat ze geinduceerd was en dus begonnen met kalven). De ogen lagen prima, de vacht was glanzend en ze had t/m zondagavond gegeten en geen zieke indruk gemaakt (volgens de veehouder).
  Als ik haar niet had opgevoeld, had ik 'van de buitenkant' ook niet verwacht zo een ellende aan te treffen

 • no-profile-image

  Theo, mid-Canterbury

  Suzanne, Bedankt voor de reactie. Ik zal het in de gaten houden als het ook mij hier overkomt tijdens het het afkalfperiode (August until Oct) en trouwens een dood kalf kan zeker snel rotten als het nog niet verlost is. Ik had her nog vorig jaar nog een geval. Koe uierde helemaal niet op en toch was ze er niet. Ze was niet bij de koppel genoten. Dus het ongeboren kalf er maar uitgehaald wat zeker geen prettje was., maar nou het grappige er van was.. Ook al was de koe slecht aan toe ze begon toch nog melk te produceren na 2 weken. Groetjes

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.