Redactieblog

Snijden in eigen vlees

Snijden in eigen vlees doet pijn. Dat weten boeren, die hun land af hebben moeten staan voor natuurbehoud. Een bloemlezing uit de gevoelens.

“Jarenlang zijn we bezig geweest om het land op het huidige niveau te krijgen. De afwatering is aangepast. De percelen zijn nu zoals we ze willen hebben. Het heeft veel werk en geld gekost om het zover te krijgen. En nu wordt het ons afgenomen. Gewoon door een politieke pennenstreek. Dat is zo moeilijk te aanvaarden. Je houdt van die grond en koestert wat je voorgangers hebben gedaan”.

“Het kost ons ook veel geld. Natuurlijk krijgen we een vergoeding, maar die is veel lager dan de waarde van sommige percelen. Die zijn al bestemd voor wonen of wegen. Dat is nu nog niet aan de orde, maar wordt in de toekomst mogelijk acuut. Het is niet slim om die grond nu voor natuurwaarde af te staan.”

“Je kunt de grond wel verkopen voor een goede prijs, maar het gaat niet alleen om grond. Je maakt veel meer kapot.”

Ziedaar de gevoelens bij gedwongen verkoop van grond. Van boeren? Vergeet het maar. Bovenstaande ontboezemingen zijn opgetekend uit de monden van natuurbeheerders, die door het huidige kabinetsbeleid nu grond moeten verkopen.

Ze vertolken dezelfde gevoelens als de boeren, die gedwongen hun eigendom moesten leveren aan de natuur. Het is goed dat ze nu eens voelen hoe het is als een ander je bezittingen ongevraagd overneemt. En dan is het voor hen nog niet eens eigen grond.

Of registreer je om te kunnen reageren.