Sigaar uit eigen doos

agd.media
Op Nederlandse komkommers, tomaten, sla en paprika’s is geen Ehec-bacterie aangetroffen.

Onderzoek in opdracht van het Productschap Tuinbouw heeft dat uitgewezen. Dit goede nieuws heeft echter maar een beperkte waarde. De markt is ingestort. De schade voor telers beloopt in de miljoenen euro’s.

Ook is nog steeds niet duidelijk waar de besmetting precies vandaan komt. Op tenminste twee (van de vier) onderzochte Spaanse komkommers is een ander type gevonden dan de bacterie die de ziekte veroorzaakt. Een waarschuwing van de Duitse autoriteiten om voorzichtig te zijn met de groente was terecht, de beschuldigende vinger richting Spanje (en Nederland) is op zijn minst voorbarig.

Het is zuur dat staatssecretaris Henk Bleker bij zijn collega’s bot vangt voor een noodfonds voor tuinders. De vraag rijst wat de criteria zijn voor openstelling.

Bleker mag van Brussel wel 10 miljoen euro uit de gemeenschappelijke marktordening (GMO) aanwenden voor een interventieregeling. Hij kan op die manier de hoogste nood verlichten. Goed nieuws voor de komkommertelters, maar in feite is het een sigaar uit eigen doos. Het geld is al beschikbaar voor de Nederlandse tuinbouw, maar krijgt nu een specifieke bestemming. Dit gaat ten koste van andere projecten. Bovendien moeten telersverenigingen eenzelfde bedrag ophoesten, waardoor alle telers en teelten bijdragen aan de opkoopregeling voor komkommers.

Of registreer je om te kunnen reageren.