Redactieblog

Noordzeekanaal steeds zouter door droogte

Haarlem - Het zoute zeewater komt door de droogte van dit voorjaar steeds verder het Noordzeekanaal binnen. Het wordt lastig om het zout uit landbouwgebied te houden. Dat heeft een woordvoerder van Rijkswaterstaat Noord-Holland dinsdag gezegd.

Via de zeesluis bij IJmuiden stroomt het zeewater het kanaal in. Normaal gesproken is er voldoende zoet water in de rivieren, dat via het kanaal wordt weggepompt naar zee. Omdat de rivieren laag staan, is er nu geen spuiwater. Gevolg is dat er op de bodem van het kanaal steeds meer zout komt te liggen.

Nu kunnen de boeren nog met zoet water hun gebieden sproeien. Als de droogte in de zomer aanhoudt, kan een moeilijke situatie ontstaan. Er zullen dan maatregelen nodig zijn om de zoetwatervoorraad te sparen, zoals een sproeiverbod voor boeren en tuinders.

West-Nederland heeft nu een hoge standaard van zoutwaterkering. Of dat in de toekomst zo kan blijven, is de vraag. De zeespiegel stijgt en lentes en zomers zullen naar verwachting steeds vaker droog zijn. Ook komt er in de toekomst meer zout zeewater het Noordzeekanaal in als er bij IJmuiden een tweede zeesluis komt.

Of registreer je om te kunnen reageren.