Redactieblog

8250 x bekeken

Mijn grote vriend

’Je grote vriend was hier net,” zegt Michel als hij binnenkomt. ”Oh, Mister Munte?”, vraag ik. Een jonge boer met lakschoenen, die me in ons eerste jaar uitlachte toen ik hem met mijn beperkte Roemeens uitlegde dat Michel met de trekker op de berg (munte) was.

”Berg?!”, bulderde hij van het lachen. ”Dat is slechts een heuvel.” Nou, vergeef me mijn woordkeuze! Mister Munte had het verbruid. Als iemand me uitlacht, is de vriendschap voorbij!

”Nee, het was die man uit Ludus,” vertelt Michel nu. Oh, Domnul Anka met zijn snor? Die tijdens de quarantaine onze para-koeien kwam taxeren en de ene na de andere koe afkraakte om de waarde zo laag mogelijk te laten uitvallen. Te mager, een manke poot, een scheef oor. ”Kijk”, wijzend naar onze dikste Roemeense koe (die geen druppel melk gaf), ”dat is nou een goede koe.” Aaarrgghh! Niets zo irritant als een betweter die volstrekte onzin uitkraamt. Hij kreeg de wind van voren! Domnul Anka – vriend af.

”Nee, die ook niet,” zegt Michel weer. Ook niet? Wie had me dan nog meer het bloed onder de nagels vandaan gehaald? ”Het was die man van de melkpoeder.” Oh, díe! De nieuwe vertegenwoordiger van ons oude merk melkpoeder. Die we hadden gebeld omdat we weer terug willen schakelen, maar die vorige week op een super slecht moment kwam. Toen ik het werk bij de kalfjes en de drogen alleen moest doen, omdat iedereen op het land was. En onze kleine Atlas juist op dat moment niet wilde slapen en ik hem noodgedwongen in de draagzak mee moest nemen. Toen ik dus heel druk en heel moe was.

Begon die jongen mij een preek te geven over waarom ons jongste kalfje diarree had. Ik had hem gewoon overvoed. Maar nee, volgens hem was er van alles mis en zou er bovendien een parasiet in ons water zitten. We moesten alles preventief gaan spuiten. Pardon? Wilt u nu alstublieft ophoepelen en terugkomen wanneer Michel er is?

Wat hij dus net deed. Vol begrip over mijn uitbarsting. Met zo’n kleintje op de arm al dat zware werk doen. Hij snapte mijn reactie. Gelukkig maar. Want onze nieuwe melkpoederverkoper, die willen we natuurlijk wel te vriend houden.

Of registreer je om te kunnen reageren.