Redactieblog

Maatschappelijke dialoog

Wie twittert er mee? Deze week is begonnen met de maatschappelijke dialoog over megastallen.

In opdracht van staatssecretaris Bleker en onder leiding van Hans Alders mag iedereen meepraten. Uit onderzoek blijkt alvast dat bijna de helft van de Nederlanders tegen megastallen is. Wat dat betekent weet ik eerlijk gezegd niet. Als we alles waar de helft van Nederland tegen is zouden moeten afschaffen, staat er nog heel wat te gebeuren. Zo werkt dat nu eenmaal niet.

Wat moeten we van deze dialoog zelf verwachten? Op de www.dialoogmegastallen.nl staan al een aantal standpunten en reacties. Het meeste is tamelijk voorspelbaar. De gebruikelijke onzin. Het gaat bovendien alle kanten op. Zo is er iemand die de behandeling van dieren vanuit een bijbelse visie probeert te benaderen. Reactie: "Job had ook een megastal". In veel reacties wordt de problematiek geplaatst in het kader van de grote wereldproblemen, zoals duurzaamheid, milieu en voedselvoorziening. En dan kom je er ook niet meer uit.

Veel reacties tonen ook dat vooringenomen posities gehandhaafd blijven. Je haalt de vegetariërs er zo uit. Een zinvol geheel levert dit allemaal niet op, volgens mij. Maar in elk geval hebben we straks allemaal kunnen "meepraten".

Het is mij dus een raadsel hoe op deze dialoog straks een regeringsbeleid kan worden gebaseerd. Dat zal ook niet gebeuren. We herinneren ons de Brede Maatschappelijke Discussie over kernenergie, begin jaren tachtig. De toenmalige discussieleider, De Brauw, adviseerde de regering af te zien van nieuwe kerncentrales. Nederland was ertegen. De regering dacht er echter anders over en pas na Tsjernobyl was het gedaan met de plannen voor nieuwe centrales. Jan Terlouw, destijds minister, was teleurgesteld: "Het werd een welles-nietes-debat met op de discussieavonden telkens dezelfde mensen." Dat zal ook nu wel weer de uitkomst zijn van de megastallendialoog.

Als je het mij vraagt moet het buitengebied gereserveerd worden voor bedrijven waarin maximaal een gezinsinkomen kan worden verdiend. Daarvoor is een megastal helemaal niet nodig. Als je er toch een wilt, ga je maar naar een industrieterrein. Het vervelende is dat we dit onderscheid – wie doet het? – in de ruimtelijke ordening niet mogen maken. Ik twitter dan ook maar niet mee.

Of registreer je om te kunnen reageren.