Redactieblog

15 reacties

Luchtwasser moet zich bewijzen

Brabantse handhavers gaan dit en volgend jaar alle luchtwassers controleren op hun werking.

Laatst zei een hardloopvriend nog tegen me: ,,Jij hebt best mooi werk, zo afwisselend.” Ik gaf hem graag gelijk. De ene week zit je bij het producentendebat bij varkenshouder Johnny Hogenkamp in Dalfsen en gaat het over de belabberd slechte verdiensten in de sector. De week daarop werk je aan een artikel over luchtwassers. Na twee dagen onderzoek, ben je ten opzichte van de meeste Nederlanders, ineens specialist op dit onderwerp.

Niet vanzelfsprekend

Leerzaam was het zeker. Het is mij nu duidelijk dat een (biologische) luchtwasser in gebruik houden geen sinecure is. Veel variabelen, zoals de temperatuur en de waswaterkwaliteit, bepalen het rendement van de luchtwasser. Zodra afwijkingen ontstaan, moet worden bijgestuurd. Een wasser kan dus onmogelijk goed draaien zonder voldoende aandacht van de boer, die tevens enig inzicht moet hebben in het procedé van het apparaat.

Niet vanzelfsprekend

In Brabant gaan handhavingsteams dit en volgend jaar alle aanwezige luchtwassers controleren. Resultaten uit een steekproef in 2009 zijn namelijk weinig hoopgevend. Op drie kwart van de bedrijven zat het toen mis, blijkt uit het rapport ‘Brabantbrede toezichtsaanpak luchtwassers’. Op 10 procent van de bedrijven ontbrak de wasser zelfs en op nog eens 10 procent van de bedrijven stond de wasser uit. In de overige gevallen werden de voorschriften uit de milieuvergunning niet volledig nageleefd. Voor het imago van de sector is dit desastreus.
Het moet dus veel beter tijdens deze uitgebreide controle. Daarvoor is het nodig dat de luchtwasser bij varkenshouders een serieuze plek krijgt in de bedrijfsvoering. Anders is het risico groot dat veel bedrijven slecht uit de controle komen. Weer een slecht rapportcijfer kan de sector zich niet permitteren… Dan zou ook het laatste stukje begrip onder burgers verloren gaan.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  hans

  ik heb luchtwassers gekocht 95% reductie,de gemeente kwam meten uitslag 69% ,alles is betaalt wie lost het op , de fabrikant geeft niet thuis

 • no-profile-image

  Varkenshouder

  Het zijn vooral de fabrikanten die nu met het vingertje naar anderen wijzen, die het slechtste thuis geven bij problemen. Die liggen namelijk nooit bij hen, maar altijd bij anderen.

 • no-profile-image

  Een kenner

  Onlangs stond er een artikel in Boerderij over malafide fabrikanten ondertekend door drie grote luchtwasserleveran-ciers.Rest mij te vermelden dat deze leveranciers zelf ook niet vrijuit gaan.Bij Uniqfill klopt `t demensioneringsrapport
  van z`n leven dagen niet.De units zoals
  ze geleverd worden zijn veel te klein voor de kuubs lucht die er door heen moet.Maar ja om prijstechnisch te kunnen concureren moet je wat en `t zal GB een zorg zijn dat `t niet loopt. Wat gebeurt er dus, de toegangs-deuren voor de controle staan altijd open omdat anders de druk te hoog oploopt en de stroomkosten in `t kwadraat toenemen.Je kunt dus beter kiezen voor een royalere uitvoering van de wasser met alle dagen een laag stroomverbruik.Inno + is een vertrouwt adres,mijn ervaring.

 • no-profile-image

  Jopie snel

  Hans Veghel,Schakel Jan Schellekens in van Exlan Consultants een vakman met veel kennis.Succes!!

 • no-profile-image

  RB

  Is er iemand die tevreden over zijn luchtwasser is? Ik denk dat de 1e nog moet komen, waardeloze dingen deze uitkomst komt vd gebruikers zelf.

 • no-profile-image

  Uniqfill

  De medewerking van Uniqfill bij problemen met de werking van de luchtwasser is inderdaad ver te zoeken. Ik heb ook sterk de indruk dat de wassers van Uniqfill te weing gedimensiondeerd zijn. En GB daar hoor je inderdaad nooit meer wat van.
  Iemand al een juridische procedure begonnen tegen Uniqfill? Niet kopen die dingen in ieder geval is mijn advies.

 • no-profile-image

  Boertje

  Het zijn allemaal criminelen die luchtwasser leveranciers. Ze zouden eerst eens moeten zorgen dat ze werkten voordat ze die luchtwassers verkochten.
  Daar zou Boerderij nou eens aandacht aan moeten besteden!

 • no-profile-image

  Henk Haaring

  Varkenshouders zijn geen kindjes maar ondernemers. Dus zelf verantwoordelijk voor de keuze van de luchtwasserleverancier en ook deze aan te spreken op fouten in het dimensioneringsplan.Je hebt toch een duimstok !!

 • no-profile-image

  meijereij boer

  Ik heb een luchtwasser van Gabriels uit Veghel, draait nu 1,5 jaar, word elke week door mij bijgehouden, Ze hebben nog nooit dicht gezeten, service Gabriels is goed. demensionering voeldoet, stroomverbruik gem. 3 kw/ uur ventilatoren gem. 2 kw / uur op een wasser van 220.000m3/uur

 • no-profile-image

  Uniqfill

  Henk Haaring,
  We zijn inderdaad geen kindjes meer.
  Maar wat ik met Uniqfill allemaal heb meegemaakt is onbeschrijflijk. Ik heb nog noot zo'n slechte service meegemaakt, en ik heb toch best wel het een en ander meegemaakt hoor.
  Ik zou een bedrijf nooit afkraken ergens, fouten kunnen gemaakt worden, als er maar inzet wordt getoond om de zaken op te lossen.
  Maar in het geval van Uniqfill ben ik er helemaal klaar mee, ik hoop dat ze geen luchtwasser meer verkopen.

 • no-profile-image

  bart

  de tent van unifill is door de eigenaar 3 jaar geleden verkocht hij vindt het wel goed

 • no-profile-image

  Gerben de Vries

  Een luchtwasser kun je zien als een lust, maar ook als een last. Mijn advies: maak de last zo klein mogelijk door goede, onafhankelijke informatie vooraf, het vastleggen van afspraken met leveranciers en het aan (laten) brengen van doeltreffende signalering.

 • no-profile-image

  dirk

  Een luchtwasser,wie krijgt het verzonnen!Wist je dat er onder de fabrikanten van die luchtwassers lieden zijn die de overheid voorgelogen hebben dat de uitstoot van ventilatoren bij veebedrijven zo niet langer kon???Er is een complete bedrijfstak uit de grond gekomen die wil parasiteren over de rug van de veehouderij!Het is te gek voor woorden!En wat denk je van al die bureau,s die zogenaamd boeren moeten voorlichten hoe ze een stal moeten bouwen en een reeks vergunningen aanvragen!Nog voordat de schop de grond in gaat staan er al bilboards op het toekomstige erf van 10 meter hoog met HUN naam erop.Het gekke is dat boeren er nog trots op schijnen te zijn ook?Kijk mij hier eens gaan bouwen schijnen ze te roepen!Sukkels die ze zijn!Miljoenen voor niets investeren en nog minder verdienen als een -met alle respect- een timmerman!Hoe dom kun je zijn!Is er dan geen enkele ondernemer die zegt STOP,tot hier en niet verder?Al die onzin wordt verzonnen om onze kostprijs te verhogen zodat we zeker nooit een fatsoenlijke boterham kunnen verdienen.De grootste voorlopers schijnen er niet voor niets financieel het slechtste voor te staan.Het echec dat volgt zal veel pijn doen,of doet die zogenaamde bacterie dat al niet genoeg?
  Trouwens let op, er zal de komende jaren nog veel bacterie en virusleed volgen over alle sectoren.Het vinden van iets wat met het blote oog niet te zien is is zeer aantrekkelijk om het gepeupel in het gareel te houden!Ook dat is een booming tak van de nieuwe economie.Ik denk dat ze veel boeren zelfs zo gek gaan krijgen dat ze nog investeren in co2 en zuurstof om maar dieren te kunnen houden,mits een bank er wwat aan kan verdienen.
  Om terug te komen op de luchtwassers,daar zullen we het ook niet mee redden,mensen willen in de toekomst geen voedsel geproduceert in stallen die geen natuurlijke ventilatie hebben laat staan die hi-tech stallen die nu herrijzen.

 • no-profile-image

  Dirk-Jan Gloudemans

  Luchtwassers.
  Het begon allemaal in de vorige eeuw. Ammoniak reductie moest er komen. Dat is wat een lucht wasser redelijk tot zeer goed kan. De rest is gegoochel met getallen want het rare is dat alle test opstellingen in Nederland niet voldoen en dezelfde opstelling in Duitsland goede resultaten heeft.
  Nog een tip voor de boer. Je voer adviseur is een verkoper denk daar even over na als hij het over jouw geld heeft.
  groet

 • no-profile-image

  Luna

  Kwats, inderdaad het verhaal van Dirk is een goed verhaal, er zijn een paar bedrijven goed mee, juist,, de fabrikanten van die apparaten. En de dieren, de dieren daar interesseren ze zich niet voor, het gaat allemaal om Geld.
  Dierenleed ach, wat is dat??

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.