Boerenblog

765 x bekeken 22 reacties

Koeien en schurken (9)

De directeur roept me bij zich voor een gesprek over de resultaten. Het gaat hard tegen hard!

Na het groepsgewijs door het voetbad drijven van de koeien, ben ik aan de slag gedaan met wat ik aan voorraad middelen had om baarmoeders gezond te maken. Daarnaast heb ik een groepje medewerkers opgeleid tot klauwbekapper. Bij die opleiding heb ik veel klauwen onder ogen gehad. Ik kon aan de klauwen exact zien welk effect mijn bezoek van december had gehad. Je zag eerst oude, zieke hoef. Daarna een stukje gezond gegroeide hoef en daarna weer een stuk zieke hoef. Geen beter bewijs om te tonen dat behandelen met formaline werkt.

Geen resultaten?

Op de vierde dag riep de directeur me bij zich. Ik ging erheen met de inseminatrice en hij zei meteen: "Ik zie geen resultaten. Waar is het rantsoenadvies? Ik denk erover je weg te sturen, want daarvoor betaal ik je niet." Daarmee bood hij me zo’n opening dat wat daarna volgde hem nog lang zal heugen. Ik reageerde: "Nou kerel, dan zal ik je antwoord geven. Waarom heb jij opdracht gegeven te stoppen met formaline bij de koeienpoten? Waarom heeft niemand meer een koe bekapt? Hoe kan ik iets bereiken als er geen medicatie en, nog belangrijker, geen formaline is voor alle dieren? Hoe kan een koe gezond zijn als je mest hebt gevoerd? Hoe kun je resultaat willen binnen drie dagen nadat ik een gigantische verbetering in je rantsoen heb doorgevoerd? Jouw werknemers willen niet luisteren. Draai je om en ze doen niet meer wat je zegt. Ze mishandelen de koeien als idioten en hebben minder verstand dan een kip. Ze zijn hartstikke lomp en je kunt ze niks leren. En jij denkt dat ik met amper middelen in vier dagen resultaten kan herstellen? Jij hebt zeven maanden lang alles maar dan ook alles verkloot en ziek gemaakt. Je hebt al meer dan 100 koeien kapot laten gaan en een kleine 100 kalveren. Dat heb jij gedaan, met adviseurs die alleen maar verstand hebben van koeien uit het stenen tijdperk. Man, ik ben geen god en kan niet alles in vier dagen weer goed maken. En resultaat heb ik al wel. Ga maar eens kijken naar de al met formaline behandelde groep koeien."

Hard tegen hard

Het ging hard tegen hard. De directeur gaf me toen de analyse van het kuilvoer en zogenaamde hooiresultaten. Op papier waren die goed. "Dus", zei hij, "je neemt die uitslagen van twee verschillende laboratoriums niet serieus?" "Nee, dat doe ik niet. Hoeveel heb je ervoor betaald om zo’n mooie uitslag te krijgen? Ik kan je nog mooiere bezorgen, als je wilt een container vol", zei ik hem. "Hoe weet je dat dit niet klopt? Je hebt zelf niks onderzocht", vroeg hij me op hoge toon. "Nee, dat hoef ik niet. Ik heb ogen en een neus en die vertellen me al het voornaamste. Het is gewoon mest en stro, zonder voedingswaarde. En okay, ik ben stom, maar vraag dan de koeien of die schijtpapieren van jou kloppen. Wie heeft er nou gelijk? De koe of jouw uitslag? Waarom is elke koe hier 100 tot 150 kilo afgevallen, zelfs de drachtige vaarzen?"

Nederlandse boeren zijn gek

De directeur bleef volhouden dat de uitslag klopte. Ik sprong bijna uit mijn vel. "Man, hou toch op. Zo heeft het geen zin dat ik gekomen ben", schreeuwde ik. "Kijk naar de koeien! Maak je zelf eens wat minder wijs." De man vroeg me daarop hoe ik alles kon weten zonder ook maar iets te onderzoeken. "Nou, wij Nederlanse boeren zijn gek. Daarom melken wij jaarlijks gemiddeld dik 9.000 liter per koe en is er elk jaar een kalf. En jullie 'stanners' weten altijd alles veel beter. Jullie zijn heel slimme boeren en daarom melken jullie amper 4.000 liter per koe per jaar en eens in de twee jaar een kalf. Ik raad je aan eens een spiegel te kopen en er in te kijken. En vraag je dan af wie nu wie voor de gek houdt."
Het meisje bekeek een en ander met open mond. De temperatuur liep dus flink op in het kantoor. Wordt vervolgd.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  koeienboer

  leuke illustratie! ben benieuwd hoe dit afloopt. 'k Heb medelijden met de koeien.

 • no-profile-image

  Bert

  Hoi Koeienboer. ja zit er ook mee te lachen met die illustratie goed uitgezocht door Robert en zeeer toepasselijk op dat moment.Met die koeien daar heb ik meer dan medelijden gehad was gewoon on omschrijfbaar hoe die dieren daar aan toe waren en behandeld werden.Koeien hadden daar nooit mogen komen.snap niet hoe die klootzakken van ministerie dat ooit hebben kunnen goed keuren dat project.

 • no-profile-image

  Han

  Bert hoe dat project door het minsterie is goedgekeurd, weet jij net als ik donders goed. Geld doet immers wonderen op deze wereld. Ik bewonder je doorzettings vermogen t.b.v de koeien.

 • no-profile-image

  onno

  Zo herkenbaar... Verschilllende malloten huren dan zo'n professor in van de plaatselijke universiteit met dikkere glazen dan van een potje jam.
  Weet je nog dat ik eens gezegd heb, Bert, dat ik projecten wel eens niet heb laten doorgaan? Daarom dus. Heb er geen geduld voor, sneu voor de koeien en slecht voor de wereldvrede.

 • no-profile-image

  Jeroen

  Ik wou wat koeien kwijt, maar mocht niet. Dus ik met de vee-arts naar zo professor.
  Kantoor midden in de stad, bergen met secretarresses en voila ik mocht naar binnen.
  Haalt de papier bij, hoeveel koeien ik heb. Situatie uitgelegd, hij rekenmachine erbij, maar dan heb je geen 500 koeien meer, dus mag niet. Dus uitgelegd dat zijn salaris maar naar mij moest komen,om die onrendabele koeien te voeren, nee dat begreep ik ook wel.
  Toen kwam er een andere papier met melkproductie van onze buren. Die koeien gaven gemiddeld 26 liter (incl droge), maar daar voor stond dus jaar productie 5500 liter. Dus ik zeg tegen hem, dat klopt niet. Beste kerel snapte het niet en ik werd maar kwader en kwader, tegen zulk onbenul kan je gewoon niet lullen, want hun zijn oud en vol ervaring en jij bent maar jong en je weet niks.
  Je moet maar blijven lachen met zulke professors aan het roer van het land. Er zijn al minder koeien dan voor de 2e wereld oorlog en ze blijven maar importeren en melk is alles wat wit is.

 • no-profile-image

  Han

  Jeroen. Het gaat niet om melk, rendement of wat dan ook. Er moeten een X aantal koeien lopen voor de statistieken en van wege het feit dat er krediet is gegeven op een bedrijf met X aantal koeien of moet ik zeggen dieren met 4 spenen. Dat jij met minder koeien meer kunt produceren en goedkoper is voor ambtenaren of bankiers niet aan de orde. Verkopen staat gelijk aan fraude in het voormalige communistische blok. Je onderpand is weg of dit onderpand in onze ogen waarde heeft doet er niet toe. Het gaat over cijfers op papier en die moeten te controleren zijn. Oekraine is net Nederland vol met bureaucraten en die bepalen wat mag en moet!!!

 • no-profile-image

  onno

  @han en Jeroen. Zit nog wat achter. Ik denk en weet wel zeker dat de eigenaren van het bedrijf een mooi sommetje subsidie opstrijken van de staat. Men moet dan wel aan wat regeltjes voldoen. Melkproduktie per koe doet er geen flikker aan toe. Melk per bedrijf en hoeveelheden koeien wel.
  En als je geluk hebt, Jeroen, dat is het bedrijf verkocht aan je bazen als zijnde een geprivatiseerde Kolchoz. Dan mag je acuut niets.

 • no-profile-image

  Jeroen

  Nee we hebben geen subsidie gekregen.
  Maar Oekraine word wat wakker, dat het aantal koeien maar blijft zakken.Dus nu moet elke region zijn koeien in de statistieken houden, daar gaat het om, want volgens de geleerden dan, krijg je meer melk? Daarnaast heeft onze grote vriend, zijn administratie niet gedaan en heb ik nog 1500 koeien in de statieken, maar het zijn er 500 en dat heeft ie nog niet tegen zijn baas durven zeggen. Iedergeval het is krommer dan een banaan. Maar ik kan er maar om lachen.

 • no-profile-image

  onno

  Ik wil niet vervelend doen, maar als jullie geen subsidie krijgen per koe/jaar dan mag je de administrator wel helemaal een schop geven.
  En 1500 koeien in de statistieken houden terwijl je er maar 500 hebt, zou ik maar een beetje mee uitkijken.
  Het systeem wat je aangeeft is niets nieuws en stamt uit Soviet tijden. Een beetje de Nederlandse meitelling.
  Maar goed, zoals je zegt: Lach er maar om...
  Huilen helpt ook niet.

 • no-profile-image

  Jeroen

  Onno, er was een subsidie via melk,dat moest veranderen en nu krijg je het per liter. Maar je weet zelf wel het gat in de Oekrainese budget is nog groter dan van een menig shopvrouwtje, dus zie dat niet gebeuren. We hebben wel het bewijs dat die koeien er niet zijn, maar ja die professor heeft het te druk met die 3 bedrijven die hij moet controleren, dat hij het is vergeten door te sturen. Maar het is mijn zorg niet, de koeien is het.

 • no-profile-image

  Peter Klashorst

  Heren kunnen jullie geen andere manier vinden om te communiceren, elk reuze interessant verhaal van Bert, ontaard op deze manier in een oeverloos prive gesprek!

  TIP: wissel email skype adressen uit en leeft u uit. dit werkt zelfs in Afrika al prima

  gegroet Peter

 • no-profile-image

  .

  Onzin Peter!!! Als wij zulke gesprekken mogen volgen leren wij daarvan. En als je er geen interresse in hebt dan lees je het toch niet!

 • no-profile-image

  Roelof van 't Ende

  En daarin ben ik het met ., . eens, Ik lees altijd vol verbazing en interesse de verhalen, argumenten en punten die worden aangedragen in de blogs. Ik zou zeggen verrijk je kennis er door en doe er je voordeel mee. En idd bevalt het niet?, er is genoeg anders op internet te lezen.
  Een goede dag gewenst, Roelof

 • no-profile-image

  Peter Klashorst

  Ik heb het ook niet over de verhalen van Bert, die vind ik zeer interessant en daadkrachtig, in tegenstelling tot het met cliches doorspekte ouwe-jongens-krentenbrood-prive gesprekken van onderstaande heren

 • no-profile-image

  onno

  Wie heeft er in jouw thee gepist vanmorgen bij je ontbijt,Peter?

 • no-profile-image

  ...

  Nee, de verhalen van Klashorst in Afrika zijn boeiend.

 • no-profile-image

  Jeroen

  De koffie word heet gedronken in Afrika,Peter? In een land met genoeg ellende hier druk om maken?

 • no-profile-image

  casev

  Dat klinkt als `n behoorlijk gevatte discussie van je Bert. Als je op dat moment daadwerkelijk zo adrem was: Hulde !. Zelf bedenk ik meestal achteraf wat ik op zo`n moment had moeten zeggen :) ps. peter klashorst, loop niet zo te zeuren man, ik lees de discussies op Bert`s blogs altijd met grote intresse!

 • no-profile-image

  Bert

  Hoi Casev.En of ik adrem was.Ik ben vrij man.verkoop niks en vragen me of ik wil gaan ergens heen helpen.dus ik kan zeggen wat ik denk.Als er een spijker in de muur had gezeten had ie grote kans dat ik hem daar aan had gehangen.Ik was er voor de koeien gevraagd.En daar werkte ik voor.Kan me niks schelen of alle mensen daar bibberen voor hem.Ik bibberde om dat ik de ellende voor de koeien zag.
  Groeten

 • no-profile-image

  Jan-Jaap

  Peter heeft gelijk. Het meest vermakelijke is nog dat degene op wie Peter doelt het hardste happen op Peter's opmerking.

 • no-profile-image

  ...

  Peter zijn vriendjes zijn nu ook actief. Je hoeft niet te reageren? Of is het de hitte die ze in Afrika hebben, die gekke dingen doet met ze of ?

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  @Bert, even tussendoor,jouw belevenissen met de directuer ijn wel typerend. Door de oude hierchie/nivo verschil ijn wij gedoemd de mindere te blijven. Ond nks het feit d t jij je uiterste best doet, sterkte toegewenst.

Laad alle reacties (18)

Of registreer je om te kunnen reageren.