Boerenblog

1697 x bekeken 14 reacties

Koeien en schurken (11)

De flinke ruzie met de directeur klaart de lucht. Ineens is alles mogelijk. Nu eerst maar eens de directeur de stal in zien te krijgen.

Na de ferme woordenwisseling met de directeur was ik opgestapt. Hij vroeg me echter terug te komen en beloofde van alles. De volgende morgen bleek inderdaad al een aantal zaken rondgezet op het bedrijf. Ten eerste was die nacht al 1.000 liter formaline geleverd evenals flink wat dozen antibiotica. Dat waren er wel wat minder dan ik wilde, maar het was een prima start.

De formaline zat in vijf drums van 200 liter en moest vorstvrij worden opgeslagen. Dat zou prima kunnen in het kantoor boven de melkstal. Dat bood mogelijkheden. Ik wilde namelijk de directeur uit zijn kantoor en de stal in hebben. Dus gaf ik de medewerkers opdracht de formaline vanuit de grote, niet te tillen vaten over te gieten in kleinere vaten. Natuurlijk spetterde de formaline via die kleine opening alle kanten op. De vloer werd er mooi nat van. In het kantoor was het dik 20 graden, dus het spul verdampte snel. De werkers hielden het in die damp dan ook niet lang vol. Ik had bereikt wat ik gepland had, en liet toen het vat maar in de melkkamer rollen en het daar verder overhevelen, bij de open deur. De directeur zou die dag niet in zijn kantoor zitten, dat was wel zeker.

Diervriendelijker in de stal

De rest van de dag zijn we vooral bezig geweest de rest van de koeien door de voetbaden te drijven. Dat verliep mooi rustig. Alle dieren gingen er vier keer doorheen. Dat bood mij ook de kans rustig te bekijken welke werknemers wél wilden leren en luisteren. Bij drie van hen zat dat goed. En ook al verstonden ze amper Russisch, we konden met elkaar overweg. Ze begonnen in het Nederlands tegen de koeien te praten, omdat ze mijn woorden al zo vaak gehoord hadden. De anderen, die stom deden, kregen op hun falie van me. Een keer vloog zelfs een riek door de stal naar zo’n beestenbeul en kwam net voor zijn voeten op de grond. Het werd zo snel veel diervriendelijker in de stallen.

Ik maakte het de 50 medewerkers duidelijk dat als ze me hielpen, de koeien gezond werden en zouden kunnen lopen. Dan hoefden zij minder te werken en te vloeken en kregen ze meer plezier in het werk. En de directeur zou dan minder op ze schelden. Dat leek me duidelijk en te begrijpen. Evengoed moesten de eerste week nog veel koeien die al te ver weg waren met de loader naar de dodenstal gebracht worden. Hun levensbatterij was gewoon leeg.

Gemeende handdruk

Die hele dag was de directeur inderdaad niet op zijn kantoor. Hij liep door de stallen, maar bleef ver uit mijn buurt. Ik hoorde hem elders wel brullen. De volgende dag kwam hij wel bij me, en gaf me een hand. (Een hand geven doe je hier altijd als eerste. Maar als je op een dag 50 verschillende mensen in zo’n bedrijf tegenkomt is dat wel wat lastig. Dus denk ik meestal: bekijk het maar. Wat een gedoe.) Hij keek al wat vriendelijker en zijn manier van hand geven was ook wat meer gemeend dan de vorige keer. Hij vroeg me hoe het ging en vertelde me dat hij gisteren door al die formalinedampen niet in zijn kantoor had kunnen zitten. Ik vertelde hem met een lachend gezicht dat ik dat zo gepland had, omdat hij de stal in moest, zodat hij zou merken wat er gaande was en zich niks meer hoefde laten wijsmaken door zijn zogenaamde bedrijfsleiders. Hij keek me aan van: grrr, jij, jij! Maar hij deed er het zwijgen toe en vroeg me samen met hem naar de dodenstal te gaan om aan te wijzen welke dieren geslacht konden worden. omdat die geen toekomst meer hadden. Ik wees er 35 aan, zodat het dierenleed gedaan was.

Door deze opdracht voelde ik dat ik de directeur toch aan mijn zijde zou krijgen. Dit soort schurken is geen tegenspraak gewend en kan het heel moeilijk accepteren als dat eens gebeurt. Maar ja, hij merkte wel dat de dingen na zes dagen toch beter gingen en dat er elke dag minder slappe koeien bij kwamen. Dus wilde hij toch wat vriendelijker worden tegen die brutale Nederlander. Die ellendeling zou namelijk wel eens gelijk kunnen hebben.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jeroen

  Bert zit je er nu nog of heb je er een maandelijk afspraak van gemaakt?
  Die foto spreekt boekdelen over hun kennis.

 • no-profile-image

  Bert

  Hoi Jeroen. ik ben er weer 10 dagen van terug. moest nog wat geïnstalleerd worden en meteen heb ik weer wat met de koeien gewerkt. ging naar huis en hadden toch weer dik 1,5 L melk per koe meer toen ik weg ging. ze voerden gewoon te weinig. maar koeien mager maar gezond.Wanneer ik weer daar kom weet ik niet.

 • no-profile-image

  Jeroen

  Bert, Zolang er maar niet meer koeien naar de dodenstal gaan is het al een hele verbetering. Maar hoe lang blijft het goed gaan, het juiste personeel rent weer weg/of word weg getreiterd en houd je de echte "specialisten" weer over.
  Zolang jij er met regelmaat komt komt het iedergeval vooruit.

 • no-profile-image

  hilda

  hej bert, waarom gebruik je geen kopersulfaat ipv formaline. Dit kan wel tegen vorst en je kunt gewoon ademhalen.
  groet hilda

 • no-profile-image

  Jeroen

  Kopersulfaat heeft lang niet de werking. Willen ze graag geloven in de Scandinavische landen en vooral dat formaline niet werkt.
  Bert, vergat ik nog,lincomysin(?) hoef je maar een beetje van in het voetbad te doen, maar vervang het wel op de duur ivm resistentie.

 • no-profile-image

  Bert

  Hoi Allemaal. kopersulfaat hier duur.Lincomysin? zal eens kijken of het hier te koop is. en toen het zon ramp was daar .dan is er niks beter dan formaline. en daarbij als formaline niet slecht voor mensen was zouden ze het in europa ook nu nog graag gebruiken.maar is verboden.Nee Jeroen na dat bezoek geen koe meer kapot of naar lijken stal en nog maar 1 kalf van de 90 die nog geboren werden na mij kapot. ik had ze andere opfok geleerd daar. ze hadden 200 kapotte kalveren ook.Jeroen zo lang dat meidje daar blijft gebeurd precies zo als geleerd door haar controle.maar ze wil echt weg in okt.
  Groeten

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Bert, ge bent een sluwe Vos!!!... Positief bedoelt hoor!!!... Hij (de Directeur) zal wel pijn in z'n ogen gekregen hebben, maar jou vindingrijkheid is bewonderenswaardig, zoals altijd Bert!!!... Proficiat!!!...

 • no-profile-image

  Han

  Kopersulfaat werkt naar twee kanten, ook op de gras en graan productie op het land waar de mest heen gaat. En je weet ne tals ik dat de Noord Europeanen grag twee ruggen uit één varken snijden. Verder zou het als ekoeien het binnen krijgen in minimale hoeveelheden (sporen) wel eens positief kunnen werken op de vruchtbaarheid.
  Bert het weer in Almaty staat je zeker wel aan met de regen van de laatste dagen?

 • no-profile-image

  Jeroen

  Han, ja als mest op het land word gebracht. Jij weet zelf ook wel dat mest iets overtollig is in deze landen.
  Voor vruchtbaarheid werkt het inderdaad ook wat.
  Maar je wil graag ook dat de poten verbeteren en daar werkt formaline toch wat beter.

 • no-profile-image

  Bert

  Han en Jeroen. klopt Jeroen de mest gaat gewoon dichtbij bedrijf op land gewoon loopt daar over het land. word van uit mest bassin er op geblazen gewoon weg gegooid dus. terwijl ie het heel goed zou kunnen benutten.Hoop hij veranderd een keer van werken en het gaan gebruiken.Ben op een bedrijf geweest die wel kopersulfaat gebruiken maar ik zag duidelijk kleine aantastingen stink poot. en op dit bedrijf is het gewoon afgelopen met die ellende.gebruiken nu in zomer 2 %. stal is vrij droog en droogt snel op aan de poten. dus moet nu kunnen elke week 2%.
  Ja Han meer dan regen zat nu en hagel van 5 cm gehad.

 • no-profile-image

  Charly's Devil

  Dag Bert. Ik heb de verhalen gelezen over dat "melkveebedrijf"daar in Rusland. Zo'n bedrijf kenden we in Nederland ook. Er wordt niet gemolken en er zijn daar ook weerbarstige mensen die er het toezicht houden. De directeur is een heel best betaalde semi ambtenaar. Die werkt net als het personeel voor Natuurmonumenten en of Staatsbosbeheer. Ja, ik bedoel die natuurbeheerders in de Oostvaardersplassen. Die lieten ook de runderen etc verhongeren en aan hun lot over. Nu hebben die sukkels van de Tweede Kamer daar na jarenlange ellende en verhongering van dieren daar nu een stokje voor gestoken. Ja, ze kopen met miljarden euro's landbouwgronden op om er natuur van te maken. En die nieuwe natuur op de voormalige zeebodem die moet dan onderhouden worden door dieren waar die semi-ambtenaren dan toezicht op moeten houden. Dat kost natuurlijk klauwen met geld. Maar dat haddden ze niet door toen ze de natuurwetgeving door de Tweede Kamer hebben gebonjourd. En de huidige regering is die geldverkwisting natuurlijk meer dan zat. De overtollige dieren werden sinds vorige herfst afgeschoten. De tussentijdse rapportage heeft dat vastgesteld.
  Schoenmaker blijf bij je leest. Dat geldt natuurlijk ook voor medewerkers van Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten. Zij kunnen geen dieren houden en verzorgen. Daar hebben ze de ballen verstand van. Net als jouw directeur Blaaskaak daar in Rusland. Zo hebben ze enkele jaren geleden Prezwalski paarden en Konikspaarden laten verongelukken met een transport en moeten afmaken.
  Tja, de partij voor de Dieren is geen overbodige luxe in NL. Maar in Rusland zullen ze nog eerst een partij voor de Mensen moeten oprichten. Die hebben het daar ook niet breed begrijp ik uit jouw bloemlezing over de managementcapaciteiten van meneer het directeurtje.

  Ooit hoop ik hier te kunnen berichten dat ze in Nederland het natuurbeheer volledig uitbesteden aan mensen die daar voor geboren zijn en goed voor uitgerust zijn: De boeren en plattelanders uit het gebied zelf. Maar helaas ik denk dat ik dan al vertrokken ben over 100 jaar naar Utopia.

  Bewondering voor jouw doorzettingsvermogen om toch op dat bedrijf te blijven en die stijfkoppen wat dierenliefde bij te brengen. Ik zou daar vermoord zijn, omdat ik als quazi SS-er die gasten had willen afbeulen om te laten voelen dat wat zij doen met de dieren geen pretje is. Ik ben dan ook als zendeling niet geschikt en laat me hier in Nederland lekker verwennen met de heerlijke (biologische) melk van die kwaliteitsboeren die we hier in Nederland hebben.

 • no-profile-image

  Bert

  Hoi Devil. is een blog waardig jouw kijk er op.Klopt ik kan me dat ook al jaren niet voor stellen hoe dat dat kan met koeien die ze laten verhongeren in NL.en waarom afschieten. grote vang kooi zo als in Canada ranche ze hebben.makkelijk selecteren en meteen wagen op en slachten.bio vlees.Ik zou ze hier ook graag met kop tegen muur slaan.maar probleem is dan zijn het in eens allemaal broers van elkaar en dan kan ik het wel vergeten als ze met 20 op je af komen.maar ze hebben aan de top geleerd echt.ze zullen mij niet vergeten daar en dingen blijven doen. hoop ik dan.mij is het te doen om de koeien.Mensen ja die leven in dat gebied zeer triest.alles daar is in handen van die schurk.betalen loon ho maar.dat gebied moest gewoon geen mens mogen wonen.
  Groeten

 • boerke brabant

  wanneer ga je weer blog's schrijven bert ?

 • safflower

  niet meer Boerke brabant.
  om dat er een hele tijd maar ellendig reageerde en dat was me op een moment genoeg. dus nee ik begin niet meer. zou wel mooie hebben ben naar NL te vliegen gevraagd en dan met koeien in de boot 800 naar Jordanie gegaan en daar 6 weken garantie tijd bij de koeien gebleven. dat is mooi man om te doen is al 3e keer ik met boot met vaarzen naar Jordanie en Egypte geweest. maar ja heb die rot ellendeling die zo klierde niet meer nodig op mijn blogs.Jammer ja
  groeten
  Bert

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.