Boerenblog

4 reacties

Koeien en schurken (10)

De temperatuur in het kantoortje loopt behoorlijk op. De directeur en ik koken beide van woede. Maar de volgende ochtend is alles anders.

Toen ik eenmaal begon de directeur de mantel uit te vegen, was er geen houden aan. "Wie heeft jou verteld dat ik heb gezegd geen formaline meer te gebruiken?" vroeg hij op boze toon. "Dat zeg ik je niet. Het doet er ook niet toe. Je had niet mogen stoppen met formaline en bekappen." "Maar we zijn een week geleden pas gestopt met bekappen." "Nee dat is niet waar." "Hoe weet je dat nu weer?" "Omdat ik gekeken heb hoe de bekapbox erbij staat. Er zit stof op en er ligt stof langs. Dat ding is dit jaar niet meer gebruikt."

En zo liep de temperatuur tussen hem en mij daar behoorlijk op in het kantoor. Hij zei: "Ik ben heel beledigd dat je mijn werknemers uitscheldt door te zeggen dat ze minder verstand hebben dan een kip." Ik antwoordde: "Wat kan ik eraan doen? Ik zeg je de waarheid." Hij vond dat ik hen dingen moest leren, dat ik daarom hier was. Ik zei: "Maar ik kan ze niks leren. Ze kunnen het niet opnemen, ze hebben te weinig hersens. Ze denken dat een koe een stuk ijzer is. Ze slaan er op los, ze schreeuwen en doen alles tegenovergesteld aan wat ze zouden moeten doen."

Stenentijdperkkennis

Och, wat werd het baasje kwaad. "Hoe kun je zeggen dat mijn hoofdwerknemers stenentijdperkkennis hebben?" "Omdat het zo is", antwoordde ik. "Ze proberen met methoden uit het stenen tijdperk een probleem te verhelpen of op te lossen." Dat was een mooi opstapje om de directeur eens goed de waarheid te zeggen. "Je moet eens goed luisteren, kerel", zei ik hem. "We leven in 2011 en dit zijn koeien van 2011. Ik doe het management van koeien zoals de hele wereld dat doet in 2011. Dat betekent dat we voeren, behandelen, verzorgen, melken en controleren zoals koeien van 2011 dat nodig hebben. De buffels die hier vrij rondlopen op de velden, daarmee kun je doen zoals je nu doet: stenentijdperkmanagement. Jij hebt me gevraagd met spoed te komen. Dan ga ik ervan uit dat ik kan doen wat moet om de problemen bij het vee op te lossen. Ik verwacht daarbij ondersteuning. Je moet medicijnen kopen, zodat ik vooruit kan."

Geen koe meer op stal

Nou, dat bracht de temperatuur bij hem tot het kookpunt. Ik kon wel gaan, zei hij me, maar hij ging er dan wel vanuit dat ik hem het definitieve voerrantsoen nog zou sturen. Maar niet alleen hij kookte, ik ook onderhand. Ik stond op, pakte zijn hand en zei hem: "Tot ziens. Je rantsoen krijg je niet van me en je geld voor deze dagen wil ik ook niet. Ik kom nooit meer hier. Met jou is niet te werken en als je denkt dat ik een van je slaven ben, heb je het mis. Ik ben een vrij man en help ieder bedrijf, maar niet als het zo moet. Nogmaals tot ziens en ik kan je nu al zeggen dat je over zes maanden geen koe meer op stal hebt. Alles is dan kapot, met je slimme boerenverstand en je bedrijfsleiders."
En daarmee trok ik de deur achter me dicht. De inseminatrice kwam achter me aan en zei me dat ik me wel moest laten betalen. Ik wenste haar succes daar en vertelde haar dat ik wel kon zorgen voor een baan op een ander bedrijf, waar ze wel correct betaald zou worden.

Ik ging naar mijn logies en dacht bij mezelf dat ik de volgende morgen wel een auto zou regelen om op het vliegveld te komen. Maar ’s avonds belde het meisje op en vroeg me namens de directeur toch te blijven. Hij had een heel aantal toezeggingen gedaan. "Okay", antwoordde ik, "dan kom ik morgen en zal weer met je werken."

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Marnix

  Zeker wel een charmante dame, Bert?

 • no-profile-image

  Han

  Bert wat jij hebt gedaan, maakt volgens zeggen van een tolke die ik eens had in Witrusland indruk. Je eigen inkomen op het spel zetten, door demonstratief je koffer te pakken en te zeggen "Zoek het maar uit", zet hen aan het denken. Ik heb één keer dit dreigement gedaan en daarna liep het project op rolletjes. Nou ja op rolletjes er bleef één vierkant wieltje over, daar kun je mee leven als de andere vier rond zijn. Ik verwacht dat je nu voortgang boekt nu het "stamhoofd" door de bocht lijkt te zijn.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Hoi Bert, het is de enigste manier, je poot stijf houden en zeggen waar het op staat!!!...Omgang met vee moet je goed doen of helemaal niet!!!... Als de Directeur dat niet begrijpen wil (want het was een prestige-kwestie), is het beter dat hij ander werk zoekt. Maar hij heeft gelukkig ''eieren voor z'n geld gekozen'', er zat toch nog een portie gezond (misschien ook dankzij de insemnatrice) verstand in z'n kop. Gefeliciteerd Bert dat ge die slapende hersencellen wakker heb gekregen!!!... Jouw doorzettings-vermogen inspireert mij, bedankt.

 • no-profile-image

  casev

  Bert, je mag wel eens `n boek schrijven. Ongetwijfeld heb je nog veel meer van dit soort verhalen. Erg boeiend en prachtig om te lezen.

Of registreer je om te kunnen reageren.