193 x bekeken 2 reacties

Ja, of toch nee

agd.media
Kunnen genetisch gemodificeerde gewassen een bijdrage leveren aan een duurzame landbouw?

Met die vraag zadelde toenmalig landbouwminister Gerda Verburg wetenschappers uit Wageningen op. Het hoeft geen betoog dat het door minister Verburg gewenste antwoord 'ja' was. Het Nederlandse beleid is er immers steeds op gericht geweest om de teelt van transgene (en later cisgene) gewassen toe te laten.

Het verbaast dan ook niet dat het antwoord dat de huidige bewindsman van landbouw van de wetenschappers krijgt ook 'ja' is. Maar het is geen onvoorwaardelijk 'ja' en het is ook niet overal en altijd 'ja'. In sommige gevallen is het misschien wel uitdrukkelijk 'nee'.

De Wageningse onderzoekers ontdoen de duurzaamheidsdiscussie over genetisch veranderde teelten van de ethische vragen. Het gaat om de inhoud en niet om de onderbuik, stellen ze terecht. Maar de praktijk is soms toch iets lastiger. Het 'nee' tegen transgene gewassen is vaak emotioneel, het 'ja' vaak weinig onderbouwd.

Als het Wageningse onderzoek handvatten geeft voor een beargumenteerde discussie, is daar veel mee gewonnen. Nuance is nodig, zwart en wit bestaan niet. Goed en fout ook niet.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Jullie zeggen het goed, AGD: de uitkomsten van de Wageningse "wetenschap" zijn afhankelijk van de opdrachtgever.

  • no-profile-image

    Kan vast verklappen zonder onderzoek in wageningen te hoeven af te wachten of het ja of nee wordt. De mogelijkheid dat gemodificeerde gewassen een bijdragen kunnen leveren is ja, maar het bewijs of we goed af zijn met dergelijke spul is er niet. De vraag moet niet zijn of er een bijdrage mogelijk zou zijn, maar wie heeft er voordeel van dergelijke rommel?

Of registreer je om te kunnen reageren.