Harde feiten

agd.media
Alle inspanningen ten spijt, de margeverdeling in de agrifoodsector is in de afgelopen 10 jaar niet veranderd.

De primaire sector boert onverminderd het slechtst, terwijl de retail een rendement van circa 20 procent op het eigen vermogen houdt, blijkt uit onderzoek van Rabobank Nederland naar de margeontwikkeling tussen 2005 en 2009.

Blokkades, uitdelen van product, Kamermoties; het heeft allemaal niets geholpen. Volgens Rabo-topman Dirk Duijzer zullen nieuwe acties ook geen effect sorteren. Zij zijn te veel gericht op het tegen elkaar opzetten. Hij ziet liever inspanningen ín de keten of het opzetten van nieuwe ketens.
De partijen zouden juist méér moeten samenwerken.

Het rapport kan volgens hem ook aanleiding zijn een strategische visie scherper voor ogen te krijgen. Grote afnemers als Vion, FrieslandCampina en Van Drie zouden hierin het voortouw kunnen nemen, al moet hun invloed ook weer niet worden overschat. Zij kunnen ook de prijs niet zetten. Goedkopere import ligt altijd op de loer.

Ten opzichte van 2000 geeft de consument ook minder uit aan voedsel, nog maar 15 in plaats van 17 procent van het inkomen. Ook dit komt hard aan, immers dezelfde persoon stelt wel steeds hogere eisen aan de producten.

Of registreer je om te kunnen reageren.