Redactieblog

348 x bekeken

Fiscaal procederen wordt fors duurder

De rechtspraak moet kostendekkend worden. Daarom moeten de griffierechten voor – onder andere – fiscale zaken fors omhoog volgens het kabinet. De drempel om kleinere fiscale zaken voor de rechter te brengen, zou hierdoor wel eens te hoog kunnen worden voor veel mensen.

Op dit moment is het zo dat een particulier die in beroep gaat bij de rechtbank minimaal 41 euro en maximaal 152 euro aan griffierecht betaalt. Rechtspersonen betalen 302 euro. Wie ongelijk krijgt en naar het gerechtshof en zelfs naar de Hoge Raad stapt, betaalt nu een griffierecht dat ligt tussen de 112 en de 454 euro.

In het nieuwe voorstel gaan fors hogere tarieven gelden. Het basistarief voor fiscale zaken bij een rechtbank gaat 500 euro bedragen. Dit kan –voor ruim de helft van de bevolking– verminderd worden, afhankelijk van de financiële positie van degene die naar de rechter stapt. Onvermogenden gaan daarom slechts 25 procent van 500 euro (125 euro) betalen, maar dat is nog altijd ruim twee keer zo hoog als het laagste tarief nu (41 euro). Er geldt vervolgens nog een tussentarief van 250 euro, en middeninkomens (tot 47.000 euro voor gezinnen) betalen 75 procent van het basistarief, te weten 375 euro. Wie vervolgens ongelijk krijgt bij de rechtbank en naar het gerechtshof stapt, betaalt maximaal 1250 euro, waarbij vergelijkbare verminderingen gelden voor onvermogenden, minder vermogenden en middeninkomens.

Het griffierecht moet vooraf worden betaald en het is onzeker of u dit terugkrijgt. Dit is in de praktijk namelijk alleen zo als u in het gelijk wordt gesteld door de rechter. Naar verwachting zullen veel burgers zich wel twee keer achter de oren krabben voordat zij voor kleine zaken aan het procederen gaan. Wellicht is dit ook een door de regering gewenst neveneffect van de regeling.

Of registreer je om te kunnen reageren.