258 x bekeken 4 reacties

En nu de rug recht houden

agd.media
De hoognodige bestrijding van zomerganzen is een splijtzwam geworden binnen de natuurbeweging.

Enkele van de grootste organisaties in het natuur- en dierenbolwerk - Natuurmonumenten, Vogelbescherming en Staatsbosbeheer - stemmen in met een drastische vermindering van het aantal ganzen in Nederland in de zomerperiode. Die aanpak is nodig omdat de populatie sterk is gegroeid in de afgelopen tien jaar en de schade aan landbouwgewassen sterk toeneemt. In vijf jaar was er een verviervoudiging.

Een heel aantal andere dierenorganisaties is faliekant tegen deze aanpak. De grootste is de Dierenbescherming, hoewel deze club anders altijd bereid is tot dialoog en meedenken, zien ze dit helaas niet zitten, evenmin als de Partij voor de Dieren. Enkele kleinere actiegroepen zijn zo gebelgd dat ze de achterban van Natuurmonumenten en Vogelbescherming nu oproepen om hun lidmaatschap op te zeggen.

Zo staan de realisten van Natuurmonumenten en Vogelbescherming tegenover de fundamentalisten van clubjes als het Comité Dierennoodhulp, die stellen ’dat we toch ook geen mensen afknallen omdat er te veel zijn’, en die vinden dat dierenliefde altijd boven economische belangen gaat.
Het is te hopen dat de realisten hun rug recht houden. Met de ganzen als soort gaat het goed. Zo goed dat ze een bron van overlast worden. Zonder gecontroleerd afschot zal het niet gaan.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  IJSSEL

  Ganzenschade wordt onbetaalbaar, 10 miljoen euro in 2010, daarnaast de ergenis van minder gras, wat ook vervuild is met ganzenmest. Men heeft er jaren over gepraat maar niets aan gedaan. Nu zijn er zo'n 200.000 zomerganzen in NL.
  Nu alles op alles zetten om dit aantal te reduceren,
  met instemming van o.a. de Vogelbescherming, voordat de stemming onder het volk omslaat en de afschot wordt verboden.

  SUCCES!

 • no-profile-image

  Ach ja. Meer dan 60 jaar na dato tiert het NSB-handelen welig in de lage landen. Bruinhemden als De Graeff en Wouters verkwanselen alle idealen van overleden voorgangers en de nog ademende achterban.En dat alles omdat zij door de confessioneel-liberale horden wertden omgekocht! Dit land is het waard om opgeheven te worden!

 • no-profile-image

  Mozes

  Katja/Katrien/Zwalker,
  Nog weer een emotiedrol op de website gescheten?
  Ga eens naar een dokter, je lijdt aan emotiediaree.
  Mozes

 • no-profile-image

  Ganzen hoeven niet afgeschoten te worden, maar dan moeten de zwalkerclubjes de honderdenmiljoenen schade maar gaan betalen.

Of registreer je om te kunnen reageren.