Redactieblog

10 reacties

Drie stromingen bij boeren

LTO kwam vorige week met een heldere visie over de toekomst van de melkveehouderij. Een visie die de tegenstellingen tussen de verschillende groepen veehouders echter accentueert.

De boer in de visie van de LTO laat zich vooral leiden door de maatschappelijke grenzen. De samenleving bepaalt wat de boer doet. Dat betekent duurzaam, de koeien zoveel mogelijk in de wei en veel aandacht voor het vee. Niet op vrijwillige basis. Het verleden heeft geleerd dat dat niet werkt. Zo moet weidegang stevig worden beloond en er moeten verplichte programma’s komen voor bestrijding van dierziekten.

Dan hebben we de groep Van Weperen. Vooral grote boeren, die lak hebben aan de maatschappij. Zij bepalen zelf wel op hun bedrijf wat goed is voor de consument. Vrijheid blijheid en vooral geen verplichtingen van bijvoorbeeld de coöperatie. En de ook de LTO moet zich niet met hun bedrijf bemoeien.

Tot slot de volgelingen van Sieta van Keimpema. Die vind je in alle grootte klassen. Ze zijn er van overtuigd dat ze het goed doen op hun bedrijf. Hun kostprijs is heilig en moet de opbrengstprijs zijn. Daar protesteren ze al jaren voor. Dat het niets oplevert willen ze niet zien. De politiek moet hun helpen en daarmee houdt het zicht op de toekomst op.

Drie groepen, alle drie overtuigd van eigen gelijk. Funest voor een sector die eensgezind zou moeten opereren.

Tot slot: ik kies voor de LTO-visie. Daarin kijkt men over de grenzen van het eigen bedrijf. Dat kun je van de anderen niet zeggen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Heeft vergaderboer dan ook een positief resultaat? Natuurlijk niet, lto-visie is een rode cijfers boekhouding beleid. Ga m'n eigen gang, koeien vrijwillig buiten, de maatschappij zit erbij en kijkt er na, en de boekhouding bestaat uit donkerste zwart zwarte cijfers. Plezier heb ik ook nog, dat kan vergaderboer niet zeggen.

 • no-profile-image

  Natuurlijk heeft Vergaderboer een positief resultaat. Kijk hiervoor op het forum: "Tweede tak niet alleen winstgevend".

 • no-profile-image

  W Zandbergen,
  U behoort tot de groep van Van Weperen. Die varen dezelfde koers als de varkenshouders altijd gedaan hebben. Wordt daar ook de boekhouding geschreven in het "donkerste zwart zwarte cijfers"?

 • no-profile-image

  Eens met Vergaderboer. De LTO komt tenminste met een visie. Dat kun je van de andere twee groeperingen niet zeggen. Van Weperen c.s. is alleen maar ikke, ikke, ikke. Kijken niet verder dan het eigen - grote - erf en megastal. En mevrouw Van Keimpema? Ja, dat is lief en conservatief. Ze zoekt naar een verlenging van het verleden, terwijl alle hens aan dek moet voor de toekomst. Verspilde moeite. Daarom ben ik blij dat LTO wèl een onderbouwde visie heeft gepresenteerd.

 • no-profile-image

  de van Weperen ondernemers zijn mensen met visie, zien dat de kostprijs de toekomst bepaald waarbij ze ook nog een sociaal leven kunnen hebben. natuurlijk voeren ze een eigen koers, maar ze kijken echt wel om zich heen anders waren het geen goede ondernemers, maar het is uiterst dom om je door de zogenaamde maatschappij de les te laten lezen.
  het zogenaamde gezins bedrijf heilig????????
  geen tijd voor vakantie, kinderen en vrouw meehelpen 7 dagen in een week terwijl die zogenaamde maatschappij 40--50 vrije dagen bij kan schrijven buiten hun vrije weekenden
  denkt LTO dat dat scenario toekomst heeft?
  wordt eens wakker!

 • no-profile-image

  Het leuke is dat ze alledrie wel een beetje gelijk hebben. We moeten ook niet met z'n allen zus of met z'n allen zó. Mensen zijn verschillend, dus iedereen voert z'n bedrijf op zíjn eigen manier.

 • no-profile-image

  Mozes pist naast de pot. Mijn koers is niet als van de (meeste) varkenshouders, investeren als het slecht gaat. Investeer niet in rode cijfers koers. Daarbij geen gat in de hand en geen vrouw.........maar wel koeien en een positief resultaat volgt vanzelf. Of Mozes dat ook kan zeggen is nog maar de vraag.

 • no-profile-image

  Noordam schrijft dat de kostprijs de toekomst bepaald. Ik wil er graag op wijzen dat er naast kostprijsconcurentie ook nog opbrengstconcurentie bestaat. Met kostprijsconcurentie verdien je tienden van een cent, met opbrengstconcurentie verdien je meerdere hele centen per liter. Zie het verschil tussen DOC en Cono. DOC richt zich op de kostprijs terwijl Cono zich op de opbrengstprijs richt.

 • no-profile-image

  Mozes, een terechte aanvulling
  kritische lezer heeft gelijk met zijn stelling
  iedereen heeft wel een beetje gelijk

 • no-profile-image

  Kuiper

  Weet je wat L.T.O. betekend, Landbouw Ten Onder.
  Als je veel naar de LTO luisterd en de mening van de vergaderboer deeld is je bedrijf zo naar de knoppen.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.