Redactieblog

352 x bekeken

De tocht der bejaarden

In de schuur staat een heel oud trekkertje. Het is een John Deere uit 1976. Eigenlijk wordt hij nooit gebruikt en is het een klimtoestel voor de kinderen.

Onze jongste kan uren doorbrengen op het oncomfortabele zittinkje met het stuur in zijn handen. Hij kijkt er dan heel ’chauffeurig’ bij en beweegt zijn kleine lichaampje mee bij elke bocht die hij draait.

Erg veel verder dan het erf zijn we nog nooit gekomen met het ding en ik heb dan ook geen idee of hij het wel fatsoenlijk doet. Maar onze stagiair heeft er serieuze plannen mee. In het weekend is er een toertocht voor antieke trekkers en hij wil dolgraag meedoen. ”Dan moet je hem eerst fatsoenlijk wassen, want hij hoort wel glimmend op pad te gaan!”, vindt Wijnand. De stagiair ziet de lol er wel van in.

Wijnand licht de motorkap eens op en controleert ieder onderdeel. De accu lijkt ook wel uit het geboortejaar van de trekker en heeft een vreemde plaats naast de motorkap. Het ziet er niet strak uit en bovendien vertrouwt hij hem niet. Er wordt een nieuw exemplaar aangeschaft en even is Wijnand weer de monteur van 25 jaar geleden. Toen moest hij geregeld midden in de nacht bij zijn brommers vandaan gehaald worden om te gaan slapen. Van twee vergane brommers maakte hij weer een blits geval.

Het trekkertje wordt er weer strak bij gezet met de accu ónder de motorkap en schone filters, olie en wat er maar meer schoon kan zijn aan zo’n ding. Met de jongens gaan we de stoet bewonderen. Veertig bejaarden achter elkaar in een 70 kilometer lange route langs de Vecht. Het is een prachtig gezicht met de rivier en alle bomen op de achtergrond. Er rijdt welgeteld één groen trekkertje mee, maar hij valt niet uit de toon. ’s Avonds laat is hij net voor het donker heelhuids thuis. De stagiair heeft niet eens beurse billen maar wel een lekkere slagroomtaart als dank. Daar weten we wel raad mee.

De volgende morgen begint ons trekkertje zijn nieuwe leven. Het is nog steeds droog en de maïs moet echt de grond uit! Bij de sproei-installatie wordt hij aan het werk gezet. Ideaal zo’n kleine dappere hulp. Nu moeten we alleen nog een ander klimtoestel aanschaffen voor onze eigen chauffeur.

Of registreer je om te kunnen reageren.