Redactieblog

De koeiencamera

In de wei bij de oma van een vriendinnetje van onze jongens staat een hoogdrachtige merrie. De merrie heeft geen haast, want ze is ruim over de datum. ”Ga je nu iedere nacht controleren?”, informeer ik. Maar de handige oma heeft gewoon een camera. Vanuit haar bed kan ze ’s nachts de merrie goed in de gaten houden.

Dat lijkt mij ook wel wat. Wij hebben nog niet eens een camera voor 150 melkkoeien. ”Kom hem na de bevalling maar eens lenen”, biedt ze aan. Het is een mooi draadloos cameraatje met zelfs geluid erbij en een klein beeldscherm.

Dankzij de camera is de oma heel vroeg op een ochtend getuige van de geboorte van het veulen. Het is een prachtig bruin hengstje met een klein druipkolletje en twee witte voetjes achter, alsof hij op bestelling is gemaakt. Al heel snel rent hij door de wei en geniet van de heerlijke voorjaarszon. Met zoveel beweging en goede melk ontwikkelt hij in rap tempo een paar knappe billen. En ondeugend is hij ook. Alles wat op zijn pad komt lijkt speelgoed en moet onderzocht worden.

Juist op de avond dat we hebben afgesproken dat ik de camera zal komen halen is het veulen vastgeraakt in het schriklint. Samen bekijken we de schaafwonden op zijn borst en in zijn lies. Het zijn vrij oppervlakkige beschadigingen, maar net onder zijn hak zit een heel diepe wond. De verbandtrommel wordt erbij gehaald, want ik heb geen materiaal bij me. Met betadineshampoo reinigen we de wond grondig.

Op de plek van de wond loopt een heel groot bloedvat over de binnenkant van het scheenbeen. Dit veulen heeft heel veel geluk gehad, want ik wil er niet aan denken wat er gebeurd zou zijn als dat bloedvat ook beschadigd was geraakt. Voorzichtig dekken we de wond af met een steriel gaas en pakken het beentje provisorisch in. Voor één nacht kan het best en morgenochtend wordt de merrie gescand door de dierenarts, dan kan het veulen op de antibiotica en moet het opnieuw verbonden worden.

Enigszins gerustgesteld laat ik de oma achter en rijd snel naar huis. Gauw nog even de camera installeren, dan hoef ik er vannacht misschien niet uit voor die koe die al meer dan een week over tijd is.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.