Redactieblog

Boer zijn moet je durven!

Voor een avondje theater is Wijnand meestal slecht te porren. Maar ik schat mijn kansen hoger in bij een avondje theatrale nascholing.

Bij de lokale boerenbank komt Jort Kelder zijn visie geven op succesvol ondernemen. Nu vind ik hem geweldig amusant en leuk om naar te luisteren, want de combinatie van grachtengordelkak met een flinke dosis cynisme doet het bij mij erg goed. We verlaten voor één avond koeien, kaas en kinderen.

Na een iets vertraagde start, want ook zíjn Maserati heeft last van files, heeft Jort de vaart er goed in. Hij beweegt zich dynamisch over het podium, compleet met bretels en iets te korte broek. Of ik moet de allerlaatste PC-Hooftstraatmode weer eens gemist hebben.

Alle grote ondernemers van deze aardbol passeren de revue. Hier en daar prikkelt hij de zaal, maar jammer genoeg durft men er niet vaak op in te haken. De gemeenschappelijke noemer van al deze grote ondernemers is een doel en een grote dosis durf. Alle Bill Gates en Donald Trumps zijn ook klein begonnen, maar hebben door keihard werken aan hun ideaal en gepaste risico’s wel de sprongen gemaakt die een ander niet maakt. En wat blijkt: een hoog opleidingsniveau belemmert vaak het ondernemerschap. Donald denkt en doet, maar de professor denkt en maalt, slaapt er slecht van en… mist de boot.

Zo is het ook met boeren. 25 jaar geleden verklaarde men je al voor gek als je weer eens voor veel te veel geld land of quotum had gekocht. Maar boven op je eigendom gaan zitten om het warm te houden heeft nog nooit iemand goed gedaan. Het is een inspirerende avond die op mij vooral een heel positieve indruk achterlaat. Of komt dit door de dosis humor waarmee Jort zijn powerpoint presentatie doorspekt? Zelfs vriend Pieter en vriendin Nina komen ter sprake, Nina als voorbeeld van succesvolle vrouw in business.

Jort laat glimlachend even buiten beschouwing of dit al dan niet over de ruggen van anderen is gelukt. Na de masterclass krijgt de presentator een mand met streekproducten aangeboden. Kan hij morgen lekker genieten van een goed stukje Boerenkaas bij zijn champagneontbijt.

Of registreer je om te kunnen reageren.