Blind vertrouwen

agd.media
Een besmetting met een agressieve variant van de E.coli-bacterie heeft bij ter perse gaan van deze krant al 13 dodelijke slachtoffers geëist in Duitsland. Honderden mensen zijn ziek. Het is een van de ernstigste voedselcrises van de laatste jaren.

Ernstiger dan met dioxine besmet veevoer, bijna even dodelijk als de q-koorts. En naast menselijk leed is er de economische schade voor de groentesector. De export van komkommers, tomaten, sla en paprika is stilgevallen.

De herkomst van de besmetting is nog niet opgehelderd. Toch dringt een belangrijke les zich op. Veiligheid van voedsel is voor consumenten vanzelfsprekend. Ze willen er blindelings op kunnen vertrouwen dat ze die tomaat of komkommer die ze net hebben gekocht, geoogst door een volslagen onbekende, aangeraakt door vele anderen, vervoerd over een half werelddeel, toch zo in hun mond kunnen steken.

Dit blinde vertrouwen is een verdienste. Het is pure vooruitgang in gemak en gezondheid. Maar het verklaart ook de paniek die ontstaat als het beschaamd wordt. Het schept dus verplichtingen. Eerste vereiste is dat onverhoopte besmettingen zeer snel opgespoord worden. Daar schort het nu aan. Het probleem is in Duitsland al wekenlang aan de gang, en nog is niet opgehelderd waar het begon en hoe de bacterie zich kon verspreiden. Tracking en tracing moeten nóg beter.

Of registreer je om te kunnen reageren.