4 reacties

Arme nertsenhouders

agd.media
De nertsenhouders steken miljoenen euro’s in een campagne om het publiek te overtuigen van hun penibele situatie. Een actie die wel begrijpelijk is maar niet slim.

Politiek Den Haag is al jaren bezig om na de vossen- ook de nertsenhouderij te verbieden. Een wetsvoorstel strandde op het nippertje in de Eerste Kamer, die een verbod zonder een goede compensatieregeling voor de ondernemers niet acceptabel vond.

Sindsdien zijn twee dingen gebeurd. De Statenverkiezingen hebben geleid tot een andere, voor nertsenhouders minder gunstige, samenstelling van de Eerste Kamer. En de Tweede Kamer is akkoord met een aanvulling op het wetsvoorstel dat voorziet in reservering van in totaal 28 miljoen euro aan compensaties.

De nertsenhouders zijn verbolgen. Volgens hen is de schade door een verbod vele malen hoger dan het genoemde bedrag. Wat hen vooral steekt is het feit dat ze, hangende een totaal verbod per 2024, eerst nog wel moeten investeren in welzijnsmaatregelen. Ze zeggen dat ze een democratisch besluit uiteraard accepteren, maar wel een goede afwikkeling verdienen.

Dat is natuurlijk waar. Het spreekt vanzelf dat ondernemers die voor dergelijke voldongen feiten komen te staan, goed behandeld worden. Dat hoort bij goed bestuur. Nertsenhouders hebben het volste recht om hiervoor te lobbyen en actie te voeren.

Met hun actie mikken ze op compassie van de burger. Maar het is zeer de vraag of ze die zo krijgen. In de eerste plaats hebben ze het imago van hun beroep tegen. De arme, zielige nertsenhouder is geen geloofwaardige figuur. Hij heeft een beroep waarin hij bikkelhard moet zijn tegenover ’aaibare’ dieren.

Daarnaast wordt er de laatste jaren goed geld verdiend in deze sector. Arm zijn de 170 nertsenhouders niet, integendeel. Ze hebben financiële ruimte om samen miljoenen te steken in tv-zendtijd.

Grote kans dat deze campagne zich als een boemerang tegen de nertsenhouders zal keren. Het doel van de actie verdient steun, maar de arme nertsenhouders zijn wel een beetje dom bezig.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  ARME NERTSEN! Kom op mensen, help die pelsdierfolteraars uit hun eigen jas!

 • no-profile-image

  pelsdieren mogen blij zijn ,en jij ook zwalker dat ze in nederland gehouden worden,of heb je ze liever in een vaag oostblokland in de kooi.
  blijkbaar wel want je wilt ze hier weg hebben

 • no-profile-image

  Waarom .Deze tekst , Arme nertsen houders,A.G.D. Nu durft U wel. Als Z.L.T.O. De multinational hier belang in had . Zong U wel twee toontjes lager. De nertsenhouders verdienden goed U gunt ze dat niet. Als Z.L.T.O. hier wel een belang in had of krijgt zal
  de winst van de nertsen boeren snel verdwijnen in de zakken van
  de MULTINATIONAL Z.L.T.O. Deze wolf in schaapskleren heeft
  al genoeg boeren om zeep geholpen.

 • no-profile-image

  Ik begrijp niet dat de politiek een bedrijfstak de nek omdraait die goed verdient. Dit betekent immers da ter vraag is naar Nerts en dat die hoe dan ook geproduceerd gaat worden. Geldt hier weer de gedachte van "Wat ik niet zie, is er niet"? Hoe hypocriet kan Den Haag zijn al even hypocriete stemvee? Een schrale troost voor de nerstenhouders is misschien, dat deze hypocriete gedachte door de politiek op velerlei fronten wordt gehanteerd en de vroeg of laat de hele samenleving last van dit gedrag gaat ondervinden. Ik weet het is een schrale troost, maar ik weet ook dat wil men zijn vak blijven uitoefenen als pelsdierhouder, is Nederland niet de plaats van vestiging.

Of registreer je om te kunnen reageren.