332 x bekeken 1 reactie

'Zuivel is niet alleen gezond maar ook duurzaam'

Christel Labee
Campagnes om minder dierlijke eiwitten uit vlees en zuivel te consumeren, zijn op verkeerde aannames gebaseerd. Zuivel is gezond. De Nederlandse zuivelsector wordt steeds duurzamer en ook economisch is de sector een sterke factor, betoogt de NZO.

We zouden minder dierlijk eiwit uit zuivel (en uit vlees) moeten consumeren. Plantaardig eiwit zou beter zijn voor de gezondheid en voor het milieu en het klimaat. Deze beweringen zijn in strijd met (recente) voedingskundige inzichten en kloppen ook niet met de feiten.

De rijkdom en de onderlinge samenhang van voedingsstoffen maakt melk onontbeerlijk in een gezond voedingspatroon. Het weglaten van melk of melkproducten heeft nadelige gevolgen voor de inname van noodzakelijke voedingsstoffen.

Over de hele wereld adviseren overheden en voedingsautoriteiten om elke dag melk of andere zuivelproducten te gebruiken. Het Nederlandse Voedingscentrum raadt aan om dagelijks twee tot drie glazen melk of melkproducten en anderhalve plak kaas te consumeren dag om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen.

We zien nu dat veel jongeren niet de aanbevolen hoeveelheden zuivel consumeren. In plaats daarvan nemen ze frisdranken of zoete snacks. Gevolg: een dramatische toename van het overgewicht.

Ook de bewering dat de zuivelsector het milieu te zwaar belast, klopt niet met de feiten. De wereldvoedselorganisatie FAO heeft uitgerekend dat de zuivelketen maar voor 2,7 procent bijdraagt aan de uitstoot van broeikasgassen.

De Nederlandse zuivelsector maakt bovendien serieus werk van verduurzaming. De ambities voor 2020: 30 procent reductie van broeikasgassen; 20 procent opwekking van duurzame energie; 30 procent toename van de energie-efficiëntie; 100 procent gebruik van duurzame soja en palmolie.

De melkveehouderij is ook een effectieve manier om onbruikbare biomassa (gras) om te zetten in hoogwaardig voedsel. Het voer van de koe bestaat vooral uit gras en snijmais van eigen bodem. Slechts 5 procent van het voer bestaat uit producten die mensen ook eten. Voor de productie van 1 kilo melkeiwit heeft de koe slechts 0,01 kilo (10 gram) voedsel nodig dat ook voor mensen verteerbaar is.

Er is ook een economisch argument voor een sterke melkveehouderij en zuivelindustrie: een omzetwaarde van 11 miljard euro en een exportwaarde van ruim 4 miljard euro (6 procent van de handelsbalans).

Tenslotte: wat zou Nederland zijn zonder melkveehouderij? Dat zou betekenen dat 60 procent van de oppervlakte van het land ongebruikt blijft en het karakteristieke beeld van koeien in de wei voorgoed verdwijnt.

Tjeerd de Groot is directeur van de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO).

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Een prima door feiten onderbouwd betoog.Is bij benadering [wereldwijd] de omvang van de oppervlakte te noemen,die enkel geschikt zijn voor begrazing door koeien/schapen en niet of nauwelijks voor produktie van anderen gewassen bruikbaar zijn?

Of registreer je om te kunnen reageren.