Redactieblog

565 x bekeken 2 reacties

Vertrek Calon bittere pil voor Bleker

Amper begonnen, geeft Marc Calon zijn opdracht bij Dienst Regelingen weer terug aan staatssecretaris Bleker. Niet onafhankelijk genoeg, vindt een Kamer-meerderheid.

Afgelopen donderdag is een motie aangenomen die staatssecretaris Bleker opdraagt de benoeming van Marc Calon ongedaan te maken. Daaruit heeft Calon zijn conclusie getrokken en via een brief aan de staatssecretaris de opdracht teruggegeven. De motie was ingediend door partijgenoten van Calon, PvdA-kamerleden Lutz Jacobi en Agnes Wolbert. Calons onafhankelijkheid wordt betwijfeld omdat hij al vijf jaar zitting heeft in de adviesraad van Dienst Regelingen (DR). Een meerderheid van SP, PvdD, PvdA, GroenLinks, D66 en gedoogpartij PVV stemden voor de motie.
Een motie die nog veel scherper de benoeming van Calon afwees, werd ingediend door SP-kamerlid Henk van Gerven. Hij stoorde zich ook aan de nauwe persoonlijke band tussen Bleker en Calon en de beloning die Calon voor zijn advies zou ontvangen. Deze motie sneuvelde, omdat ze alleen de steun kreeg van de SP zelf. Het leidde bij de indiening wel tot een zeer boze reactie van Bleker in de Kamer: “Ik ben er bijna kapot van” (zie video).

Bittere pil voor Bleker en boeren

Het gaat met de afwijzing van Calon niet om het doel van de benoeming: de meer dan noodzakelijke verbeteringen van de werkwijze en vooral de klantvriendelijkheid en communicatie richting boeren bij Dienst Regelingen. Daar is de kamer in grote meerderheid van overtuigd, bleek deze week. Dat er discussie kon komen over de benoeming, was door beide oud-gedeputeerden in Groningen wel ingeschat. Maar Bleker dacht het te kunnen pareren door te wijzen op de noodzakelijke kennis van DR vanuit de adviesraad in combinatie met het feit dat Calon als akkerbouwer ook de ergernissen met de dienstverlening van DR kan aanvoelen.
Al met al lijkt de benoeming van Calon een flinke inschattingsfout van staatssecretaris Bleker. En dat in een week waarin juist voortgang lijkt te komen in de langdurende kwestie van de perceelsregistratie. Maatwerk voor boeren die bezwaar maken of dat nog willen doen over perceelsgroottes en bijvoorbeeld het accepteren van gps-metingen. Een opvolger als speciaal adviseur moet van de Kamer volstrekt onafhankelijk en objectief zijn. Dat wordt nog lastig zoeken, zeker nu de tijd dringt. Calon zou uiterlijk 1 juli zijn advies af moeten hebben. Iemand die helemaal blanco het DR-bolwerk in Assen binnengaat, zal zeker meer tijd nodig hebben om de problemen in kaart te brengen. Die tijd heeft Bleker niet meer bij dit dossier. De afwikkeling van de aanvragen 2011moet over twee weken beginnen. Een bittere pil voor de staatsecretaris, maar vooral voor de boeren die mogen verwachten dat er snel verbetering komt in de dienstverlening van DR.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  controleer je totaal ha er wordt gesnoept bij Dr
  wat een intekenprogramma ik krijg de ha niet ingetekend en mis 1 ha.
  het programma is zo precies dat er geen correctie mogelijk is ook al klopt de ha optelling cijfermatig wel.
  je kan wel bezwaar maken maar de gevolgen van de uitbetaling je raad het al komen dan ook een jaar later.

 • no-profile-image

  H.

  Zo moeilijk is het niet om dit soort problemen in kaart te brengen, als iemand maar echt volstrekt onafhankelijk en zonder scrupules de organisatie op de pijnbank kan leggen.
  Iemand die met kritische blik door het oeverloze gezwam heen kijkt, naar de kern van de zaak. Die hoofd- en bijzaak weet te scheiden.
  Die jaknikkers de laan uitgooit omdat die niets dan ellende brengen. De hele boel moet gewoon grondig gereorganiseerd worden, om mensen gebaseerd op kwaliteit op posities van belang te krijgen en niet, zoals nu het geval, mensen van een bepaalde politieke- of geloofsovertuiging, zonder intellectuele capaciteiten omhoog promoveren naar posities waar ze niets te zoeken hebben.

  Maar misschien is dat een utopie.

Of registreer je om te kunnen reageren.