Boerenblog

550 x bekeken 2 reacties

Trots op oude Fahr

Armin Bertrand werkt met een 55 jaar oude Fahr-trekker en helpt er velen mee.

Elke gemeenschap heeft zo zijn personen over wie oude mensen netjes zeggen dat ze ‘wat raar’ zijn. Ik vind zulke mensen niet echt raar, ze staan alleen bekend om het feit dat ze niet zo snugger zijn. Anderen staan bekend om hun uitdrukkingen, weer anderen om hun houding en sommigen gewoon omdat ze eenvoudige mensen zijn.

Vele uren op de trekker

Armin Bertrand is zo’n eenvoudig mens in onze gemeenschap. Hij is een bekende figuur omdat hij een 55 jaar oude Fahr-trekker heeft, waarop hij nog steeds loeitrots is. Op die machine heeft hij vele, vele uren doorgebracht. Nee, hij kan zich helemaal niet herinneren wat voor type Fahr zijn trekker nu eigenlijk is. Wel kan hij mooie verhalen vertellen over hoe hij eraan is gekomen en wat hij ermee heeft gedaan. Een jaar of tien geleden is de originele motor vervangen door een MWM-motor, die nog steeds loopt alsof het zijn eerste dag is. Hele verhalen kan Armin vertellen over hoe hij die motor heeft moeten aanpassen aan de originele versnellingsbak. Als ik de onderarmen van Armin bekijk, dan weet ik dat het ijzer hem niet durft tegen te spreken. Onwillekeurig denk ik bij mezelf dat hij een flink aantal FH-koeien van hun melk zou kunnen verlossen als de melkmachine niet zou bestaan.

Altijd bereid

Heb je ploeg- of sleepwerk? Moet je stenen verplaatst hebben of heb je vracht te vervoeren? Niets is te groot of te klein voor Armin, hij is altijd bereid om iets te vervoeren. Zelfs op de heetste dagen. Bovendien maakt het hem niet uit hoe hard het regent. Heeft hij een tijd afgesproken, dan zal hij er ook zijn. Vraag je hem naar de ingebouwde ‘airbag’, dan lacht hij verlegen. Ja, de mensen bespotten hem soms en praten veel. Maar hij is ook een mens, een mens die een groot verschil maakt voor anderen in onze groep. Velen kunnen een voorbeeld aan hem nemen.

Hasta la proxima

Foto's: Danie Coetzee

Foto

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Johan

    Dat is best `n oudje. Is het toeval dat deze trekker van ``duitse`` komaf is? Wonen er erg veel duitsers in dit land?

  • no-profile-image

    g.kuiper

    waar woont deze Armin Bertrand ? misschien Argentinie,wij hebben een oude Fahr D160 h

Of registreer je om te kunnen reageren.