221 x bekeken 1 reactie

Roer moet om

agd.media
Zorgelijk, aldus bestempelde minister Edith Schippers van volksgezondheid onlangs het gebruik van antibiotica in de veehouderij.

Eten van niet goed bereide kip kan antibioticaresistentie bij mensen bevorderen, meldden wetenschappers. Schippers kondigde (nog) geen maatregelen aan. Het is ook niet nodig. De huidige taakstelling voor de veehouderij is al zwaar: halvering van het gebruik in 2013 ten opzichte van 2009.

De afspraak dateert uit 2009. De resultaten uit dat eerste jaar zijn nou niet hemelbestormend. Bij vleesvarkens, -kalveren en melkvee daalde het gebruik, maar in de zeugenhouderij steeg het gebruik van antibiotica ten opzichte van 2008. Bij vleeskuikens bleef het gelijk.

De blote cijfers wekken een schrikeffect op. Een vleesvarken krijgt in zijn leven gemiddeld 32 keer antibiotica toegediend, een vleeskuiken vier. Het goede nieuws is dat het gebruik van sommige hoogwaardige antibiotica al wat afnam. De veehouderij viel terug op traditionele middelen zoals tetracyclines. Een koe krijgt gemiddeld 5,8 keer per jaar antibiotica, waarvan 3,4 doseringen in de uier. Het gaat hierbij voor de helft om penicilline.

Natuurlijk kan de veehouderij niet zonder antibiotica, maar er is nog een flinke slag te maken. De dierhouderij moet écht aan de slag.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Zorgelijk dat er zoveel antibiotica wordt gebruikt? Zal het verbruik moeten verdubbelen om aan de 50 % reductie te kunnen halen, dat is pas zorgelijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.