237 x bekeken

Roemenen en Bulgaren

agd.media
Tuinders zijn des duivels op minister Kamp van Sociale Zaken. Hij wil geen tewerkstellingsvergunningen meer afgeven voor Roemenen en Bulgaren.

ZLTO dreigt met een kort geding als Kamp niet snel over de brug komt. Ze spreekt van onbehoorlijk bestuur. Er lagen afspraken met de sector: tuinders werven eerst actief mensen in de omgeving, en gaan dan pas naar het UWV voor een terwerkstellingsvergunning. Dat liep goed, blijkt uit de cijfers. Toch wijzigt het ministerie de spelregels, aan het begin van de oogsttijd. Dat kan niet.

Er is dan ook alle kans dat de kortgedingrechter zich zal opwerpen als redder van de aardbei-oogst.
Het politieke klimaat is niet erg pro-buitenlander. En van hoe verder de mensen komen, des te huiveriger de politiek wordt. Het is de andere kant van de medaille van dit overigens ondernemersvriendelijke kabinet.

Deze opstelling van het kabinet kan niet standhouden. Over een paar jaar mogen Roemenen en Bulgaren hier als mede-Europeanen gewoon werken, net als Polen. Het heeft geen zin hen nu krampachtig te weren. Beter is het alvast te anticiperen op die situatie.

Voor de tuinders is dit een reden om serieus nog meer werk te maken van goed werkgeverschap. Dat is in tijden met uitzicht op toenemende krapte aan werkvolk de beste strategie voor de toekomst.

Of registreer je om te kunnen reageren.