Redactieblog

276 x bekeken

Rapport 278

De Wetenschapswinkel van Wageningen University & Research presenteerde vorige week rapport nummer 278. Het heet ’In de voetsporen van de kritische boerin’ en het beschrijft de geschiedenis van Landelijke Boerinnen Belangen (LBB).

”In de 25 jaar van haar bestaan heeft LBB de agrarische vrouwenbeweging in Nederland nadrukkelijk op de kaart gezet”, zegt het persbericht. En: ”Na de opheffing van LBB in 2008 besloten de LBB-vrouwen hun nalatenschap door te geven aan de volgende generatie. Zij willen de lezers en met name de boerinnen en onderneemsters van nu en hun partners, inspireren om de agrarische sector kritisch te blijven bevragen en hun stem te laten horen.”

Toen LBB in 1983 werd opgericht, kende ik die vrouwen nog niet. Ik denk dat het een jaar of vijf later was dat ik ze voor het eerst ontmoette. Prachtige vrouwen waren het. Ik had het gevoel dat ik thuiskwam. Boerinnen die hardop durfden te zeggen waar de knelpunten zaten en hoe hun dagelijkse problemen samenhingen met het landbeleid en de besluitvorming daarover. We discussieerden, voerden actie, schreven brieven en gingen op bezoek bij ministers.

Bij de presentatie van het rapport zag ik veel van die vrouwen weer. Nog even fel, nog even kritisch. Ik kreeg een beetje heimwee naar die tijd.

Herman Verbeek (pastor, politicus, publicist) schrijft in zijn voorwoord over zijn contacten met de landbouw en met LBB. Hij eindigt zijn verhaal met: ”Hun generatie boerinnen verdwijnt. Bedrijven zijn overgenomen of gestopt. Jonge boerinnen hebben het nog drukker op het nog grotere bedrijf, met de tweede en derde tak er nog bij, meestal gedragen door de vrouw. Met banen buitenshuis ook. Het is de vraag of er een nieuwe Beweging, een opvolgster van LBB zal komen. Het voorbeeld is er. Er is nog een hele lange strijd te voeren.”

Wetenschapswinkelrapport 278 is te downloaden vanaf www.wetenschapswinkel.wur.nl

Of registreer je om te kunnen reageren.