Redactieblog

Onschadelijke bureaucratie

Als je snoeihout wilt verbranden dan mag dat, maar je moet dan wel een ’ontheffing stookverbod’ van de gemeente hebben. Tegenwoordig kun je dat, heel gemakkelijk, via het internet aanvragen. Een beslissing heeft men binnen enkele dagen in huis.

De beslissing wordt nog wel gepubliceerd – er staan lange lijsten in de Aalten Vooruit – en men kan er ook bezwaar tegen maken. Niemand doet dat natuurlijk, want snoeihout verbranden doen we allemaal en ik heb ook niet de indruk dat er ooit een ontheffing wordt geweigerd.
Wat zou dan de zin van dit systeem zijn? Vermoedelijk krijgt de brandweer een lijstje, zodat deze niet behoeft uit te rukken als er weer ergens iets brandt. Bij een vuurtje zonder ontheffing komen ze wel, liefst met groot materieel, en dat moet je dan als illegale aansteker betalen.

Een tweede doel kan zijn, dat bij de ontheffing een lange lijst met voorschriften wordt gegeven. Deze zijn tamelijk triviaal, zoals dat je de stapel hout niet naast je huis moet aansteken. Ook mag je bijvoorbeeld geen oude deuren of afgewerkte olie op het vuur gooien.

Toen ik onlangs maar weer eens zo’n ontheffing wilde aanvragen, kwam op het scherm de mededeling dat geen ontheffingen worden verleend tussen 1 maart en 1 augustus, vanwege de vogels.

Moet die stapel daar nu zo lang in de weg blijven liggen? Nee, want men kan ook een ”evenementenmelding” doen. In dit geval: een paasvuur. Dat was geen enkel probleem, binnen enkele dagen had ik de gemeentelijke toestemming in huis voor een vuurtje op 24/25 april, ook weer met afschrift naar de brandweer en voorzichtig s.v.p.

Dit lijken allemaal tamelijk zinloze manoeuvres. Als dat zo is, heb ik er toch weinig problemen mee, want het loopt in ieder geval uiterst soepel. Uiteindelijk is het, vanwege de droogte, niet doorgegaan. Kregen we ook weer bericht over, maar dat kon ik zelf ook al wel bedenken.
Nou moet ik maar eens een evenement ’pinkstervuur’ aanmelden. Kan ik weer genieten van onschadelijke bureaucratie.

Of registreer je om te kunnen reageren.