Ongehoorde sanctie

agd.media
Dienst Regelingen dreigt boeren die in de fout gaan bij het invullen van de gecombineerde opgave met zeer zware sancties.

Wie opzettelijk te grote oppervlaktes invult, loopt kans de hele toeslag kwijt te raken voor dit jaar en de komende drie jaar. Het is een ongehoord zware sanctie die snel van tafel moet. Terecht zijn er meteen Kamervragen over gesteld, toen dit bekend werd.

Fraude met subsidies moet uiteraard worden tegengegaan, dat staat buiten kijf. Maar de dienst schiet hierin ver door. De sanctie waar ze in de toelichting bij de Gecombineerde Opgave mee dreigt is zwaarder dan de Europese regeling waaraan ze zich zou moeten houden. Dat kan dus al niet. Maar dat is nog niet het grootste probleem.

Ernstiger is het dat de afwerking van de opgaves van vorig jaar nog lang niet klaar is. Het is daarom in heel veel gevallen niet eens mogelijk om al een juiste opgave te doen. Zolang je de uitslag niet weet van de vorige opgave, weet je als boer niet wat in de ogen van de overheid de juiste maat van je percelen is. Toch moet je tijdig iets invullen, om aanspraak te kunnen maken op toeslag.

Zo komen goedwillende ondernemers in een fuik terecht die mogelijk eindigt met jarenlange uitsluiting van toeslagen. Het is ongehoord.

Of registreer je om te kunnen reageren.