Redactieblog

Nietsdoen

Het ministerie van ELI probeert zichzelf opnieuw uit te vinden en dat kost energie.

Ambtenaren zijn trouwe uitvoerders van beleid. Dus gaat ondanks het nieuwe ministerie ELI het werk gewoon door. Althans, op het laagste niveau van uitvoering. Zo reed vorige week een stoet dure auto’s mijn weggetje op om te controleren of een van de lokale boeren zijn administratie wel op orde had. Dat had ie, niets aan de hand.
Op een wat hoger niveau gaat het minder gladjes. LNV stond bekend als een geoliede machine, maar na de overname door Economische Zaken (EZ) heeft de verwarring toegeslagen. Inderdaad, het was geen fusie maar een overname. Belangrijke vergaderingen van ambtenaren van LNV en van EZ waren stelselmatig in de gebouwen van EZ, met een EZ’er als voorzitter. Daarmee was duidelijk hoe de kaarten lagen. Bij bezoekjes aan ELI blijkt meteen dat alle vergaderenergie opgezogen wordt door de fusie.
Ambtenaren die jarenlang met kennis van zaken, of met veel inzet, aan een bepaald onderwerp werkten, zijn plotseling hun ankers kwijt. Ze proberen er nu achter te komen hoe de nieuwe verhoudingen liggen. Ze vrezen voor hun werkplek. Past hun onderwerp wel in het regeerakkoord? Heeft EZ ook een ambtenaar of themagroep die met hetzelfde onderwerp bezig is? Blijft hun afdeling wel bestaan? Wie wordt hun nieuwe directeur? Allemaal onzekerheid, die alle energie opslokt. Inhoudelijk gebeurt er dus niets meer. De ene ambtenaar durft niet, de tweede kan niet, de derde wil niet, de vierde mag niet, en de vijfde wacht gewoon af.
Vooral op de afdelingen van onderwerpen waaraan in het regeerakkoord geen aandacht besteed is, natuur, milieu, platteland, is de stemming om te snijden. Het gaat jaren duren voordat op het ministerie alle stof weer is neergedwarreld. Tot die tijd hoeft u geen plannen van het ministerie te verwachten. Ik vrees dat velen van u daar helemaal niet rouwig om zijn. Over een paar jaar zal blijken dat er veel moet worden ingehaald. We spreken elkaar tegen die tijd nog wel.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.