Redactieblog

Middeleeuws

Tien jaar na dato. Ja, ik doel op de nare periode met MKZ in Nederland. Nog steeds is er geen duidelijkheid, van mij mag de onderste steen boven komen. MKZ hield veehoudend Nederland in zijn greep. Maar wat hebben we ervan geleerd? Gewoon niets, we doen alles weer als daarvoor.

Het non-vaccinatiebeleid is ter discussie gesteld binnen de EU. Er is door LTO erg veel gelobbyd in Den Haag en Brussel om afschaffing van het beleid te realiseren. Tevergeefs, het staat nog steeds overeind. En als je dan notie neemt van de MKZ-uitbraken in de wereld, dan is het een kwestie van tijd voordat het hier weer terugkomt. Tegenwoordig hebben we markervaccins. Daarmee is een verschil te maken tussen veldinfecties en reacties door merkervaccin. Dus zou de infectie echt zijn dan kun je dat waarnemen en maatwerk leveren. Daar hoort middeleeuws ruimen zoals in 2001 niet bij. Dat past niet meer in deze tijd. De zuivelindustrie zou zich ook voor het afschaffen van het non-vaccinatiebeleid moeten inzetten, als duurzaamheidscomponent.

Maar de boeren, met name de melkveehouders, mogen ook wel eens naar zichzelf kijken. Vraag een willekeurige handelaar/transporteur van kalveren hoe hij deze dieren verzamelt; ze mensen komen op de ophaaldagen vlot op twintig tot dertig adressen per dag, waar ze kalveren voor 90 procent zelf uit de stal halen. Vaak komen ze dan ook in contact met de andere dieren. Alleen al voor kalvergezondheid behoren wij als veehouders een afleverlocatie op de boerderij te hebben.

De infectiemilieus van andere bedrijven moet je buiten de deur houden. Ook voor arbeidsefficiëntie van boer en transporteur is een afleverlocatie nuttig. Gewoon om middeleeuwse toestanden te voorkomen. Wanneer we niet zelf veranderen hebben we ook geen recht van spreken om verandering van beleid te verlangen.

Of registreer je om te kunnen reageren.