295 x bekeken

Koning klant Rusland

agd.media
Rusland eist consumptieaardappelen die gegarandeerd vrij zijn van cyste-aaltjes. Daarom wil de VWA dat alle aardappelen voor Rusland gewassen worden. Een paardenmiddel, want de kosten zijn hoog, de kwaliteit lijdt eronder en er is veel te weinig wascapaciteit. Zo dreigt deze belangrijke export in te storten.

De sector maakt zich dan ook terecht zorgen. Saillant is dat de angst voor cysten voortkomt uit het feit dat Russen op grote schaal import-aardappelen gebruiken als pootgoed, tegen internationale afspraken op het gebied van kwekersrecht in.

Maar Rusland is een machtige klant, en dus koning. Tegenspartelen heeft geen zin. Gelukkig heeft de sector dat in de gaten. En gelukkig zijn er oplossingen in zicht die beter en slimmer zijn dan alles wassen. Tracking en tracing is het toverwoord. Intensiever bemonsteren, en garanties afdwingen dat elke exportpartij bemonsterd wordt.

Het is eigenlijk verbazend dat dit nog niet gebeurde. Helemaal omdat onder Nederlandse vlag ook Franse en Belgische aardappelen verscheept worden. Zo’n situatie schreeuwt erom dat de herkomst en status van elke partij aardappelen op elk moment glashelder is. In andere sectoren, zoals veevoer en pootgoed, is dat al zo. Straks dus ook in consumptieaardappelen. Met dank aan die veeleisende Russen.

Of registreer je om te kunnen reageren.