Boerenblog

8 reacties

Koeien en schurken (6)

Ondanks mijn vaste voornemen liet ik me overhalen weer naar het bedrijf in de naburige ‘stan’ te gaan. Ik kreeg er de schrik van mijn leven.

Ik kreeg begin januari een telefoontje van het bedrijf in een van de omringende ‘stans’, waarvan ik me voorgenomen had er niet weer heen te gaan. Ik moest en zou meteen komen. Alles was fout, er ging nog meer fout en ze zagen geen uitweg meer. Ik kocht meteen een vliegticket en vertrok de volgende dag vroeg in de morgen. Na een vlucht, vijf uurtjes jakkeren over slechte wegen en nog een paar uur over kiezelpaden kwam ik tegen de avond aan waar ik zijn moest. Dit keer kreeg ik wel een goede slaapplaats. Maar ja, de latrine was buiten en om nou ’s nachts door de kou daarheen te gaan… Zo gaat je het bierdrinken wel over.

De volgende ochtend ging ik direct naar het bedrijf. Wat een ellende zag ik daar! In de week voor ik kwam, waren in een paar dagen tijd 75 koeien doodgegaan. Allemaal geïmporteerde vaarzen die op de plek tegen €3.000 per stuk kosten. Dus tel maar uit de winst. Maar niet alleen de koeien vielen bij bosjes om, ook de kalveren gingen in dezelfde aantallen dood.

Hinken en strompelen

Het bedrijf leek wel een revalidatiecentrum of een slecht bejaardentehuis, zoals je die in Rusland ziet. In de stal lagen vele tientallen koeien die al duidelijk langere tijd niet meer zelf omhoog konden komen. Geen enkele van de koeien die de melkstal ingedreven werden, liep normaal. Of ze hinkten, of ze strompelden, of ze kwam op drie poten voorbij. Het was niet om aan te zien. Wat erg om zoiets direct al bij aankomst te zien. De koeien hadden veel last en pijn van stinkpoot. Veel poten en klauwen waren dik opgezwollen.

In de melkstal zag ik dat de medewerkers de koeien niet meer voorstraalden, zoals ik ze dat geleerd had. De apparaten gingen zo aan de spenen, en maar lucht zuigen bij het aansluiten! Een man pakte zelfs alle vier de tepelvoeringhouders bij elkaar omhoog en hing ze zo onder de koe. Ik gruwde ervan.

Nieuwe gezichten

Na het melken bekeek ik de filters en daarop zaten duidelijk volop mastitisvlokken. Wat wil je ook, als je geen controle uitvoert? Ondertussen had ik al gezien dat er veel nieuwe gezichten waren. Dat maakte wel duidelijk waarom niks van het gedemonstreerde meer werd uitgevoerd. Niemand had het deze nieuwe mensen geleerd toen ze de andere vervingen.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  ED Bakker

  Wat een toestanden weggegooid geld en energie als mensen geld hebben en geen verstand van zaken doen ze toch gekke dingen Bert interessant jouw blogs te lezen anders zouden we nooit geloven dat zulke dingen bestaan
  Groeten Ed

 • no-profile-image

  Jeroen

  Bert, Je blijft bezig en ze zouden eigenlijks het moeten verbieden, om dieren zo de dood in te jagen. Maar met jou hulp komen ze weer de goeie kant op. Maar wat als jij er niet bent?
  Zit nu te wachten op vlucht en dan even naar Nederland voor paar daagjes.

  Gr. Jeroen

 • no-profile-image

  wat

  Bah, ik moet er niet aan denken dat onze koeien die voor de export weg gaan zo aan hun einde komen.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Goeiendag Bert, dat is toch dweilen met de kraan open???... Ik ben benieuwd hoe gij dat varken weer gaat wassen???... In theorie kan heel erg veel en willen heel veel mensen/''ondernemers'' héél erg véél !!!... Maar nu de praktijk, dat probleem mag Bert weer oplossen, sterkte Bert en hou je taai !!!... groeten.

 • no-profile-image

  Bert

  Hoi. Ik ben nu paar kilometer van China af een melkstal aan het helpen aan de gang krijgen.bedrijf is bestaand en koeien heel rustig en gezond hier.Dus een groot verschil met schurken bedrijf.Ik ga maandag weer naar schurken bedrijf.moet nog wat geïnstalleerd worden en vroegen me of ik dat niet kon doen.Meidje daar heel blij dat ik kom.Ze zou me 2 beste mensen geven zo dat ik haar met koeien kan helpen.schijnt nu redelijk te
  gaan en ze doet alles wat haar geleerd is door me.Jullie horen er wel weer van via een blog.Jeroen rust ze. Ja WAT van alle import koeien schijnt in heel Rusland na paar jaar amper nog wat van in leven te zijn heeft een overheids vet eens naar buiten gebracht. maar ja dat is allang bekend dat er zo wat alles sneuvelt.
  Groeten

 • no-profile-image

  casev

  Bert. Zijn er daar in Kazachstan ook melkvee bedrijven met Nederlanders als manager? Of ben je de enige?

 • no-profile-image

  Bert

  Hoi Kees. Nee niemand door dat ze zeggen hier dat wij te duur zijn en de oude specialisten die als jaren 1940 werken niet willen. weten dan dat ze er uit gezet worden.schijnt voor hun goed koper te zijn dat er elke dag koe sneuvelt dan een redelijk loon aan ons te betalen.Er is nu net een nieuwe wet met geld gemaakt van waaruit de overheid dan wel mensen zou betalen als wij en zodoende bedrijf het niet zelf hoeft te betalen. Hoe en wat is niet duidelijk mijn lokale vriend is er mee bezig nu.Dus lang management bedrijven zijn er geen hier.
  Groeten

 • no-profile-image

  koe

  En dan zijn ze zo secuur met ziektes en uizoeken van de beste pinken.
  En dan word er zo mee om gegaan

  Ik zou best eens willen kijken in rusland

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.