Boerenblog

32 reacties

Koeien en schurken (5)

Terugkijkend op het bedrijf in de ‘stan’ schieten me wat leuke anekdotes te binnen.

Het bedrijf in de verre ‘stan’ is prachtig van opzet, maar ik wil het nooit meer zien vanwege de manier waarop mensen er met koeien omgaan. Ik moet nog zien of over een jaar de helft van de installaties nog werkt. Als de koeien dan nog leven, zal het me meevallen. Ik heb met die dieren te doen. In de winter is het er min 25 graden met veel wind. ’s Zomers is er wind, stof en is het er normaal 40 tot 55 graden. Afgelopen zomer was het zelfs gedurende 10 minuten even rond de 70 graden. Nou, boven de 40 graden krijg je niet eens een koe drachtig, ook al heb je tropenventilatoren met luchtbevochtigers erop in de stal hangen. Hoe kunnen mensen in zo'n gebied nu koeien houden, laat staan een project met 1.000 koeien opzetten? Ik heb in geen van de dorpen waar we doorheen reden op 200 kilometer vanaf het vliegveld ook maar een huis&tuin-koe zien lopen. Ik zag alleen maar wat koeien in het veld toen we weer bij het vliegveld kwamen. De regio is gewoon ongeschikt voor koeien. Teelt van ruwvoer was alleen mogelijk langs de rivier. Kom je wat verder van de rivier, dan zit er veel zout in het grondwater. De grond is zelfs her en der wit uitgeslagen van het opgedroogde zout.

Niet alleen over straat

Het is ook nog eens een gevaarlijk gebied. De twee project-werknemers waarschuwden me al om niet ’s avonds alleen de straat op te gaan, want daar is het onveilig door schurken en de vele alcoholisten. Die jatten waar je bij staat alles wat blinkt. Nou ja, de straat opgaan? Er ligt nergens asfalt daar. Zelfs de hoofdstraat van het dorp is een zandpad. Onbegrijpelijk in wat voor wereld ik daar terecht kwam, ik heb bewondering voor wereldblogger Anton van Engelen.

Wc-perikelen

De project-directeur zelf heeft ze ook niet allemaal een rijtje. Er werken rond de 25 man op het bedrijf en er is geen toilet aanwezig. Alleen op kantoor is er een, maar daar mogen de medewerkers zeker geen gebruik van maken. Normaal heb je op dit soort bedrijven zo’n houten hokje met een vloer met gat erin. Daaronder zit gewoon een gegraven latrine. Op dit bedrijf moest je op bepaalde plaatsen maar wegblijven, want het lag er vol drollen.
Nu ik het daar over heb, schieten me ineens twee verhaaltjes te binnen over dat soort toiletten. Als er een tijd flink wat gedumpt is, gooien kwajongens er soms broodgist in. Na een tijdje schuimt de inhoud van de latrine door het gat in de planken naar buiten.
Een ander verhaal is dat van een buitenlander die in een dorpje zat waar het heet en windstil was. Hij was het zat om ’s morgens naar het toilet te gaan en dan altijd maar gevleugelde insecten tegen zijn blote onderkant te voelen die dan uit de latrine vlogen. Hij dacht slim te zijn en nam een krant mee, deze zou hij in de fik steken en in het gat gooien om zo die vliegende ondingen te verbranden. Zo gedacht, zo gedaan. Hokje in, krant in de fik en in het gat gooien. Tsja, zo’n gat zit vol biogas dus volgde een ontploffing. Het wc-hokje en de buitenlander waren in een tel enkele meters verplaatst. De buitenlander moest voor behandeling naar een dokter.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  henk

  Ha ha ha , biogas ontploffing .....

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Tsjonge jonge Bert, wat een toestand in de wereld hè, niet te geloven???... Arme koeien, domme project-ontwikkelaars, niet te begrijpen???... Barbaarse omstandigheden, geen wonder dat daar alleen Barbaren wonen/werken!!!... Toch ben ik jou dankbaar dat wij jou ervaringen mochten delen!!!... Groeten uit midden-Europa. (waar het klimaat gelukkig milder is).

 • no-profile-image

  Bert

  Hoi Piet. en nu komen blogs vandaar toen ze me uit nood belden om te komen op staande voet zelfs.zul je van genieten hier en daar tussen het leed door.En over 2 weken ga ik er weer heen lijkt
  Groeten

 • no-profile-image

  onno

  Als we het toch over onsmakelijkheden hebben... Normaliter ga ik bij project management altijd in restaurants eten, en een beetje de goede en niet in de gaarkeukens op de boerderijen. Kan me eigenlijk niet schelen als dat een uur rijden is. Werd me eens niet in dank afgenomen en werd uitgemaakt voor watje. Ik dacht; dan maar watje. Ik heb gezien hoe en waar ze koeien slachten voor eigen gebruik..Zwart vlees dat wemelt van de vliegen..Iets goorders heb ik nog niet gezien. Dan eet ik wel water en brood.
  Na een paar maanden nam de Russische directeur vol trots de gehele kantoor staf mee naar de 17(!) bedrijven die bij het project hoorden. En die aten natuurlijk in een van de gaarkeukens... De rest van de week was het kantoor uitgestorven.. Iedereen ziek thuis..
  Ik snap ook wel waarom ze altijd vodka drinken bij de maaltijd.. ALcohol ontsmet.

 • no-profile-image

  Bert

  Hoi Onno. klopt. daar waar ik was ben ik paar kilo af gevallen in 2 weken.en at ook ergens in huis restaurant. klopt enkele buitenlanders van 2 verschillende installaties. hebben 1 a 2 dagen half doodt op wc kunnen zitten.na eten op in bedrijf keuken. als ik het ruik al daar hoef ik gewoon niks het is gewoon vaak levens gevaarlijk voor iemand die er niet mee op gegroeid is.er was een te dikke buitenlander die viel even in 10 dagen 6 kilo af.alleen de wodka ja die hield hem overeind.

 • no-profile-image

  Jeroen

  De gaarkuiken van ons bedrijf gaat nog. We krijgen alleen varkens van ons eigen varkensbedrijf (En dan niet de half dode, daar hebben we iemand die ze opkoopt). Van zomer ben ik wel weggelopen,toen er een kat in de keuken woonde.
  Nu is het goed.
  Maar inderdaad vodka zal je wel nodig hebben in bepaalde gaarkeukens daar.

 • no-profile-image

  W Geverink

  Canadezen hebben goeie uitdrukkingen voor jullie situatie in het algemeen zoals het uit de blogs en de reacties van de oostblokgangers op mij over komt. You don't have to be crazy to live where you guys live, but it helps... Of life is to short to put up with that much shit... Of, I can be totally happy knowing that i have to live without your kind of excitement...

 • no-profile-image

  Bert

  W.Geverink.Klopt wat je schrijft.Maar het houd samen met een scheut wodka en beetje gek wel het leven er in hier.En soms met wat Nederlanders en een pot bier hier lach je je een ongeluk met al de dingen die we mee maken en van elkaar horen.Zou `t voor geen geld willen missen.En snickers een vuist vol pinda's heb ik altijd bij me als ik ergens heen ga.Zo dat ik alle of enkele eet gebeuren per dag gewoon over sla als mijn neus en maag zeggen begin der niet aan.
  Groeten

 • no-profile-image

  Jeroen

  Gezegde komt aardig in de buurt volgens mij.
  Ik sla het eten ook wel eens over, vooral als ik het niet herken. Heb ook wel eens beste "ruzie" gehad met de keuken over hygiene, maar ja zoals je aan de blogs van Bert ook leest, is alles een beetje scheef.
  Ga volgende week even naar de "beschaafde" wereld.

 • no-profile-image

  onno

  Ik houd van uitdagingen.. Soms zijn er wat teveel uitdagingen op een dag. Maar zoals Bert zegt, ik wil het ook niet missen. En als je dan eens met elkaar een pot bier drinkt lach je je een ongeluk..
  Maar ja, een beetje maf moet je wel zijn..

 • no-profile-image

  Bert

  Zo wat klagen we dan nog? Van tijd tot tijd lachen we ons slap en we willen allemaal niet weg omdat we een beetje gek zijn en bang zijn dat ze ons in Europa in zacht bekleedde kamertje zetten.Dus blijven we en helpen we en vloeken we,schelden en voornaamste onderwijzen tussen door.

 • no-profile-image

  Jeroen

  Ben toch blij dat ik maandag even naar de "beschaafde" wereld mag, even normaal ouwehoeren. Af en toe, moet je er even tussen uit. Maar de lol, die je mee maakt is ook fantastisch. Heb heel veel personeel de deur gewezen de laatste 2 weken en houd het leuke personeel over en we hebben lol, ze doen hun werk met plezier. allemaal nieuwe bedrijfskleding, beter salaris, het kan wel, duurt alleen wat langer.
  En ja... als je dan af en toe denkt wat je mee maakt of ziet en dan het nieuws van NL/EU leest, kan je wel eens een dikke glimlach krijgen.

 • no-profile-image

  kees

  Ondanks (of vanwege?) alle narigheid bij jou, zijn je blogs schitterend om te lezen. Volgende keer weer zo`n sterk-verhaal-anekdote aub :)

 • no-profile-image

  Bert

  Jeroen.Ja het nieuws heb je steeds sneller gelezen uit NL/EU.ze maken van een mug een olifant en hier proberen we van een olifant een mug te maken.In NL komt op nieuws als een auto ver een kat rijd.Hier rijden ze geregeld dronk lappen overhoop en zie je niet eens in de krant.Dus Jeroen je krijgt het toch voor elkaar zag er toch een tijd heel donker uit bij je.En Kees er komen er weer die dingen meer verklaren over het waarom we de olifant niet klein krijgen.
  Groeten

 • no-profile-image

  Jeroen

  Bert,
  Het gaat zeker goed. Moet nog een 10 man er zeker uit gooien, maar de 5 melkvrouwen die ik overhebben, zijn gewoonweg fantastisch, lol en ze willen niet meer in het oude systeem. Gister was er probleem met stroom, hup er werd eten van thuis gebracht en tussen het melken hebben we gezamelijk ge-eten. Nu is het nog echt het verfijnen van de systemen, maar dat kost wat meer tijd. En ik heb ook elite melk ;), maar ja dan heb ik altijd.

 • no-profile-image

  Bert

  Jeroen. nou man dan gaat het lekker..hoe lang heeft het geduurd eer al je koeien gewend zijn aan nieuwe melkstal? komen ze nu van zelf?Ik ga morgen voor week naar een bedrijf ook nieuwe melkstal aan de gang helpen zij aan zij.Hoop gaat beter dan op schurken bedrijf.

 • no-profile-image

  Woopie

  Jeroen, misschien is het een goed ideel om soja te gaan verbouwen i.p.v. koeien te houden == is beter voor ons mensen!
  En de koeien leven langer op gras, gewoon in de wei!
  Plantaardige eiwitten, daar worden we gezond van.

 • no-profile-image

  Jeroen

  Woopie, als je nu eens eerst je naam leert schrijven,vooreer te reageren. Daarnaast heb je volgens mij weinig verstand van de landbouw. Welk gras? Gras verdort hier! Kleermaker houd U bij de leest!
  Soya verbouw ik ook, de olie gaat weg en het schroot verbruik voor onze koeien en varkens. Plantaardige eiwit eters, vind ik anders vaak chagarijnig.
  Bert 10 dagen en de koeien waren gewend, begin veel werk even gehad, maar nu super. 2 keer daags melken en de productie is gelijk gebleven en de verse koeien doen het super.

 • no-profile-image

  Bert

  Woopie zonder dierlijk eiwit kom je B12 tekort en kun je dood gaan. en niet over al groeid de grond verslindende soya en eet jij dan ook de soya schroot op.of moeten we die maar weg gooien in de rivier?
  Nou Jeroen dan hoop ik dat het hier ook lukt. op bedrijf waar ik nu heen ga zal het wel lukken is een bestaand bedrijf van 300 koeien nu uitgebreid naar 1000 en nog wat.
  Amuseer je in NL en doe niet zo als in Oekraïne want dan zetten ze je in een kamertje met zachte muren ha ha.En dan zijn we je kwijt man
  Groeten

 • no-profile-image

  Pacman

  Doet me denken aan een computerspelletje, haphaphaphap

 • no-profile-image

  Jeroen

  Bert komt wel goed. Mail je wel even.

 • no-profile-image

  onno

  Woopie.. soja eiwitten zijn zeer goed als je van mannen houdt met BH's en zodoende kun je inderdaad het wereldvoedsel probleem oplossen. Er zal namelijk geen vrouw meer zwanger worden door de verstoorde hormoonhuishouding..

 • no-profile-image

  Bert

  Ha Ha Onno waar heb je die wijsheid van mee genomen.nooit gehoord.Dat soya niet echt goed is weten we wel maar dat je er borsten van krijgt?Maar inderdaad dan is het over bevolken probleem weg.Blij ik eet geen soya dus zal het niet alleen bij insemineren meer blijven in toekomst.He`m
  Groeten

 • no-profile-image

  onno

  @Bert.. Ben van oorsprong veeteeltspecialist met nadruk op rantsoenproblematiek. Soja heeft duidelijke oestrogene werking, vandaar de tieten..In China is er al eens een documentaire over geweest.

 • no-profile-image

  Han

  Onno als het klopt dat je van soya eten geen zwangerschappen meer krijgt,waarom dat moeielijke gedoe met hormoon pillen. Vandaar dat Thieme haar Jaap over gestapt is op lupinen burgers, Die Korteweg is toch maar een slimme boer, hij wil wel afnameers houden.

 • no-profile-image

  onno

  Han, ik zal niet iedereen vervelen met die-eten etc.. Maar hier werd gesteld dat je vlees kunt vervangen door soja. Dat kan niet..Vergeet ook even niet dat de meeste voedingsmiddelen vergeven zijn van sojalecithine. Bij toeval zijn we er eens achter gekomen dat als je dat bij koeien voert, dat je percentage non-return keldert..Niet te zeggen, je krijgt geen koe drachtig. Nu wil ik koeien en vrouwen niet gelijk schakelen maar toch. En de topmensen in de veevoedingsindustrie zijn er mee bekend..

 • no-profile-image

  Ed Bakker

  Onno als ik jou moet geloven zal japan ook zonder vloedgolf of aardbeving binnenkort uitgestorven zijn die eten zelfs soya voor hun ontbijt soya rijst en vis zijn de grootste bestandelen van hun voedsel dus het niet vruchtbaar zijn door soya is een beetje te kort door de bocht maar we kunnen soya natuurlijk niet rauw verdragen het schijnt zelfs dat de manier waarop de jappaners en de landen daaromheen hun soya bereiden
  kanker kan voorkomen

 • no-profile-image

  onno

  Zo kort door de bocht is het helemaal niet, Ed. De japanners hebben een zeer afwisselend dieet met veel vis, is ook vlees en dit wordt niet omgezet in alleen maar soja...Er werd hier gesteld om ALLE vlees om te zetten in soja.. Be my guest, probeer maar. En vraag dan maar even bij buren, Americans, die gaan van het ene uiterste in het andere. Van alleen maar vlees in idiote porties naar soja producten in belachelijke porties. Wel goed lezen wat er gesteld wordt..

 • no-profile-image

  Anton

  Woopie: als al het afval dat dieren kunnen eten maar wij niet willen eten naar de stort, vuilverbranding of biogas installatie moest dan zou dat een gigantische verspilling van grondstoffen zijn en belasting van het milieu. Vroeger hoorde je nog weleens de term "veredelingslandbouw", vond ik altijd wel aardig: "rommel" omzetten in hoogwaardige producten en dat is wat dieren in het algemeen doen: al het onderzoek om gras extract te gebruiken in de humane voeding liepen op niets uit. Ook in lucerne zitten oestrogeen achtige stoffen en de Aussies hebben daar nogal naar gekeken, omdat ze inderdaad vruchtbaarheidsproblemen in hun schapen kregen. Soya heeft een anti-trypsine factor, die door verhitting (in mindere mate fermentatie) onschadelijk wordt gemaakt. Misschien dat de oude wijsheid "alles met mate" nog niet zo'n gek advies is op het gebied van voeding, of het nu voor mensen of dieren is.

 • no-profile-image

  Sybren

  Er is het gezeged: overdaad schaadt

 • no-profile-image

  gerard

  die buitenlander was je zelf?

 • no-profile-image

  Bert

  Gerard.Nee was ik niet.Was er een van sorry zal het wel verkeerd schrijven.Piece korps. zelfs 20 jaar geleden wist ik het al dat je bio gas ook in de zeik kelder had.en verhalen van hier hebben het alleen maar bevestigd.Ik zal dat niet doen om dat ik dat proces al kende voor ik uit NL weg ging.

Laad alle reacties (28)

Of registreer je om te kunnen reageren.