Redactieblog

587 x bekeken 2 reacties

Klimaat krijgt boer niet klein

Nieuwe landbouwtechnieken compenseren gevolgen van ‘global warming’.

De afgelopen weken heb ik met een collega gewerkt aan een artikel over landbouw en klimaatverandering voor een internationaal tijdschrift. Samen met een collega, omdat ik geen verstand van klimaat heb, zij wel. Op basis van allerlei modellen was haar conclusie dat het her en der in Europa de komende 100 jaar 2 tot 5 graden warmer wordt. Noord-Europa wordt daarbij natter, Zuid-Europa droger. Er zijn ook modellen die zulke gegevens omzetten in schattingen van de gewasopbrengsten. We hebben tarwe als voorbeeld genomen. De opbrengsten ervan kunnen in Zuid-Europa wel 30 procent dalen, ze blijven bij ons ongeveer gelijk en in Scandinavië en omgeving zullen ze zelfs een beetje stijgen.

Als je door de oogharen kijkt, betekent dat dus een kwart minder opbrengst in Europa. Dit alles bij gelijkblijvende landbouwtechniek. Maar ja, die blijft niet gelijk. Ik heb gegevens over wat de afgelopen 50 jaar met de gewasopbrengsten gebeurd is. In grote delen van Europa is de gewasopbrengst in die periode met 200 tot soms meer dan 300 procent gestegen. Dat is nog eens wat anders dan een kwart daling. De grootste klapper is gemaakt in het westelijk deel van Frankrijk en in Engeland. Bij ons, in Denemarken en in de Po-vlakte is het gebleven bij een verdubbeling, omdat in die gebieden ook in 1950 de opbrengsten al hoog waren. Dan is het wat lastiger om met driedubbele cijfers te groeien. De komende 100 jaar zal zo’n snelle groei zich vast niet voordoen, maar: groei zal er zeker zijn.
De productiedaling met een kwart die het klimaatmodel voorspelt, zal met gemak gecompenseerd worden door de groei vanwege beter zaaizaad, hoger opgeleide boeren, gps-trekkers en precisiebemesting, zo is onze conclusie. Dat is overigens geen reden om het klimaatbeleid af te schaffen. Er is meer in de wereld dan alleen landbouw, mensen bijvoorbeeld. Als het in Spanje en Italië 5 graden warmer wordt, valt in die contreien nauwelijks meer te leven. Ook niet voor boeren.

Foto

Laatste reacties

  • no-profile-image

    W Geverink

    Het klimaat veranderd altijd Dirk. De Noormannen vonden het normaal om op groenland graan te verbouwen tot het daarvoor te koud werd. We will come up with numbers the world can not ignore riep een van de top klimaat goeroes. De manier waarop dat gezegt werd gaf mij niet de indruk dat er van hun kant veel tijd besteedt zal worden aan onderzoek en rekenwerk. We weten immers allemaal naar welke uitkomst er moet worden toegewerkt als ze hun inkomen op pijl willen houden.

  • no-profile-image

    voorzitter HPA Groenland

    Als ervaringsdeskundige verwacht ik 100% groei in het graanareaal op Groenland in de toekomst door betere rassen, beter opgeleide boeren enz. enz. (b.t.w. wat doet dit met mijn bonus?)

Of registreer je om te kunnen reageren.