318 x bekeken

Herbenoeming in stijl

agd.media
Albert Jan Maat is herbenoemd als voorzitter van LTO Nederland. De Algemene Vergadering is unaniem akkoord gegaan met de voordracht van het federatiebestuur om hem voor een tweede termijn van vier jaar te benoemen.

Het is een herbenoeming in stijl van werkgeversorganisaties. Alleen voor ingewijden was de afloop van de termijn bekend. Van een open verkiezing is geen sprake. Laat staan het idee van een tegenkandidaat. Bij MKB Nederland (per 1 juni Biesheuvel) of Bouwen Nederland (Brinkman) gaat dat niet anders.

De drie voorzitters van de regionale bonden (federatieraad) droegen Maat voor; de drie vice-voorzitters (Algemene Vergadering) benoemden hem. De procedure is officieel democratisch, maar heeft toch een hoog partij-gehalte.

Nu staat het functioneren van Albert Jan Maat niet ter discussie. Meer dan zijn voorganger trekt hij samen op met de werkgeversorganisaties. Dat is slim, want de agrarische sector is veel minder dan vroeger een machtsblok. Samen staan zij sterker. De (oud)-politicus Maat weet hoe hij dit (machts)spel moet spelen.

Ook kiest hij voor een open vizier naar de samenleving. Hij beseft dat het imago van de land- en tuinbouw belangrijk is. Opportunistisch Den Haag deint snel mee in de maatschappelijke trend. Kijk naar de discussie over megastallen, ritueel slachten of weidegang.

De herbenoeming van Maat is in dat licht een logische. Toch zou het LTO Nederland sieren deze herverkiezing opener te spelen, en niet met een persbericht achteraf. Het geeft de tweede termijn net iets meer dan alleen legitimiteit.

Of registreer je om te kunnen reageren.